Jeugd en Co

https://link.springer.com/journal/12449

List of Papers (Total 109)

Simpel!

SamenvattingIk maak me dikwijls schuldig aan versimpeling. Zo stelde ik laatst: ‘De asielprocedure moet korter, dan voorkom je dat kinderen worden uitgezet terwijl ze hier bijna hun hele leven zijn opgegroeid. En advocaten moeten stoppen met eindeloos bezwaar aantekenen.’ Het ging natuurlijk over de Armeense Lily en Howick, die uiteindelijk mogen blijven.

Een vrijwillige mentor kan niet zonder VOG

Samenvatting De gemeente Rotterdam wil dat de Jouw Ingebrachte Mentor (JIM), een vrijwillige volwassene die als vertrouwenspersoon fungeert en is gekozen door de jongere zelf, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan overleggen. Verstandig om misbruik of negatieve invloed tegen te gaan?

Spreken is zilver, zwijgen is goud

SamenvattingMimoun was schuldig, maar hield zijn mond bij de politie. Is het altijd handig om te zwijgen als verdachte?

Spanningen

SamenvattingIk bel een moeder van de wachtlijst met het goede nieuws dat ik nu tijd voor haar heb. Als ik informeer naar een geschikt moment om kennis te maken, onderbreekt ze me: ‘Je slaat wel even tien stappen over.’ O jee, ze klinkt nogal boos. Stotterend vraag ik wat ze bedoelt. Ze legt uit dat het veel te lang heeft geduurd voordat er hulp kwam voor haar en haar kleuter...

Een volle kruiwagen

SamenvattingOnze kleinzoon helpt opa met sjouwen van haardvuurhout. In zijn kleine kruiwagen ligt een flink blok. Hij loopt een klein stukje, maar stopt er dan weer mee. Hier ben ik te klein voor, besluit hij en kijkt rond wat hij nu zal gaan doen. Hij ziet het loopfietsje waar hij tot nu toe niet op paste, maar dat hem blijft uitnodigen. Hij probeert op het zadel te gaan zitten...

Ponypack

SamenvattingControleer jij regelmatig wat er in alle vakjes van je tas zit? Tayrell niet. Toen keek een agent in zijn tas. En die vond iets, waar Tayrell niets van wist maar wel voor moest boeten.

Puzzel

SamenvattingDat ik na zeventien jaar werken bij de jeugdbescherming geen volledig beeld had van alles wat er in de jeugdzorg wordt geboden, wist ik wel.

Beter af thuis

SamenvattingDrie hengels hangen over de brugleuning. ‘Heb jij al beet?’, vraagt het jongetje aan zijn vader. ‘Mijn brood is van de haak’, zegt het vriendje. ‘Mag ik nieuw?’ De vader bukt zich naar de Jumbo-zak met brood. Wat een leuke vader, denk ik, als ik dit idyllische tafereel aanschouw terwijl ik langsloop met mijn hond. Maar wacht eens, ik ken hem! Van toen mijn zoon nog...

Bonus

SamenvattingEen leuke sollicitant zit tegenover me en vraagt wat ik haar te bieden heb om haar over de streep te trekken bij ons te komen werken. Het is mij duidelijk dat ze niet de prachtige uitdaging van het werken met de jongeren bedoelt, of het geboden salaris met groeimogelijkheden. Enigszins verbouwereerd besef ik dat ze uit is op een bonus.

Overheid trekt te weinig geld uit voor jeugdzorg

Samenvatting Veel gemeenten zeggen te weinig geld voor jeugdzorg van de overheid te krijgen om voldoende hulp te kunnen bieden. Hebben zij gelijk?

Nachtmerries

Samenvatting‘Sander is voor de derde keer niet op de afspraak gekomen’, klaag ik gefrustreerd tegen mijn collega. ‘Wordt het niet tijd om met hem te stoppen?’, vraagt ze. Ergens heeft ze gelijk. Sander is inmiddels achttien en hulpverlening wil hij niet meer. Na verblijf in allerlei instellingen was het de bedoeling dat hij begeleid zou gaan wonen. Daar was ons jeugdteam voor...

Van alle markten thuis

SamenvattingNicky (12) heeft een zitting bij de kinderrechter over de verlenging van haar uithuisplaatsing. Alsof dat al niet erg genoeg is, is er niemand die haar naar de zitting wil vervoeren.

Divers beoordelen

SamenvattingEen zee van witte mensen. Alleen vlak voor mijn zoon Ivan en mij zitten twee Marokkaanse elfjarigen op de voorlichtingsavond van deze middelbare school. Na een half uur informatie over de vwo-afdeling kijken ze elkaar aan, rollen met hun ogen en zeggen iets te luid: ‘Saai!’. Die passen hier niet, denk ik – en schrik meteen van die gedachte. Op basis waarvan denk ik...

Robotbaby is goede test voor vaardigheden van risicoouders

Samenvatting Jeugdzorginstelling Rading zet een robotbaby in bij ouders van uithuisgeplaatste kinderen, de ‘RealCare Baby’. Door vijf dagen voor deze robotbaby te zorgen, kunnen ouders bewijzen dat ze de zorg voor hun echte kind aankunnen. Werkt dat?

Werkgeluk

SamenvattingAls mensen uit mijn organisatie op een feestje vertellen dat ze manager in de zorg zijn, schieten de wenkbrauwen van hun gesprekspartners omhoog. Of er tegenwoordig nog wel wat te managen valt, vragen ze. Want de zorg is toch zelfsturend geworden, en het is toch ook veel beter voor al die hulpverleners dat zij zichzelf managen?

Ff appen

Ik houd echt heel erg van mijn werk. Dikwijls kom ik enthousiast terug van interviews of zit ik op het puntje van mijn stoel bij het lezen van onderzoek.

Poep in je oor

Myra schiet haar nichtje te hulp als er een opstootje is ontstaan in een buurthuis. Een politieagent duwt haar hardhandig om dit te voorkomen, blijkt uit een filmpje van het voorval dat een omstander op YouTube zet. Gaat dit haar helpen?

Ruby’s vuur

Ze was acht jaar en heette Ruby. Ze nestelde zich in mijn hoofd als een liedje: Ruby was het meest bijzondere kind bij mijn vader op school. Passend onderwijs bestond nog niet. De lom-school wel. Mijn vader was er directeur en Ruby spuwde haar vurige temperament in alle hoeken die ze kon vinden. Mijn vader maakte het onderwijs passend voor haar.

Verwachtingspatroon

Ik bel naar een bijzondere koffiezaak in Rotterdam, Heilige Boontjes. Ex-criminele jongeren werken er als barista (in het voormalige politiebureau, humoristisch detail). Het is geen liefdadigheid, maar een onderneming waar winst moet worden gemaakt op de verkoop van koffie en koffiebonen.

Voor altijd vindbaar

Zo lief als ze eruitziet, is Rachida (13) niet. Maar mag de politie haar DNA daarom de rest van haar leven bewaren?