Nursing

https://link.springer.com/journal/41193

List of Papers (Total 167)

Bonden eisen financiële steun voor verpleegkundigen met long covid

Vakbonden FNV en CNV lieten half januari weten de overheid voor de rechter te slepen. Ze eisen financiële compensatie voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers die door langdurige coronaklachten arbeidsongeschikt zijn geraakt.

Nursing Challenge 2022 gewonnen door Petra de Jong

Petra de Jong (59) is verrast dat zij de topscorer is over alle Nursing Challenges in 2022. Ze maakt de toetsen trouw, omdat ze het belangrijk vindt om bij te blijven, maar had er nooit bij stil gestaan dat ze er een prijs mee kon winnen. Naast Petra zijn er nog 4 winnaars.

6 vragen over de griepprik en coronavaccinatie

De griepprik kan weer gehaald worden. Moeten we bang zijn voor een griepepidemie en een coronapandemie tegelijkertijd? En mag je de vaccinaties gelijktijdig laten toedienen?

‘Denk nu vast na over het afschalen van zorg bij code zwart’

Stel: er ontstaat een code zwart op jouw afdeling, wat is dan het effect op jullie zorgverlening? Ic-verpleegkundige Marieken van der Grinten maakte een leidraad voor een afschaalplan van verpleegkundige handelingen. Ze raadt iedereen aan om nu al aan de slag te gaan met de vragen die tijdens een zorgcrisis ontstaan.

Zorg bereidt zich voor op nieuwe coronagolf

Hoe bereiden we ons zo goed mogelijk voor op een nieuwe coronagolf? Daar deed een expertteam met onder andere verpleegkundigen onderzoek naar. V&VN-voorzitter Bianca Buurman bespreekt de belangrijkste aanbevelingen voor verpleegkundigen.

7 vragen over ontstaan en behandeling van long covid

Onlangs verscheen de richtlijn Langdurige klachten en revalidatie na covid-19. Wat is er inmiddels bekend over long covid? Nursing beantwoordt 7 veel gestelde vragen.

Heparines

Heparines worden met name ingezet voor de behandeling of profylaxe van diep veneuze trombose of longembolie. Met de toets bij dit artikel verdien je 1 accreditatiepunt.

Hoe herstellen we van de coronatijd?

We vegen de scherven bij elkaar van een zware tijd. Met veel overlijdens, soms op een heftige manier. Daarnaast kon je niet altijd de zorg verlenen die nodig was. Hoe kijken verpleegkundigen daarop terug? ‘Het stoort mij dat er weinig aandacht meer is voor de enorme impact die de coronatijd heeft gehad op zorgverleners.’

5 handige innovaties voor patiënten (en verpleegkundigen)

Onlangs presenteerden de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) een lijst van 92 zorginnovaties.1 Nursing bespreekt er 5 die interessant zijn voor verpleegkundigen.

‘Verpleegkundigen gaan meer zeggenschap krijgen’

Mei vorig jaar trad Evelyn Finnema aan als chief nursing officer (cno). Het was een pittig jaar, waarin veel werd gevraagd van verpleegkundigen en verzorgenden. Finnema zet actief in op het behoud van zorgmedewerkers.

Fouten gemaakt met coronabonus, wat merken verpleegkundigen daarvan?

Zorgaanbieders hebben fouten gemaakt bij het aanvragen van de coronabonus, schreef de minister voor Langdurige Zorg Conny Helder vorige maand aan de Tweede Kamer. Daardoor krijgen zij mogelijk minder geld. En verpleegkundigen?

Verpleegkundigen met long covid

Zorgen voor een coronapatiënt in nood. Ze zouden het zo weer doen. Maar de prijs die ze ervoor betalen is hoog. Milou, Marcel en Linda liepen long covid op. Stukje bij beetje pakken ze de draad weer op.

Wat staat ons te wachtenin 2022?

Wat heeft het nieuwe jaar voor jou in petto? Nursing vroeg deskundigen uit het veld om vooruit te blikken op een aantal grote thema’s die op dit moment spelen.

Kranige dame

Slimme brillen, wat we ermee kunnen

Slimme brillen: je leest er steeds vaker over. Ze zijn handig om collega’s mee te laten kijken met een handeling, of voor scholing. Maar kun je er nog meer mee? En welk soort brillen is geschikt voor welke toepassing?

‘Dhr. kon de slaap weer niet vatten vannacht’

Onlangs verscheen de nieuwe V&VN-richtlijn over slaapproblemen bij patiënten. We bespreken deze aan de hand van 2 ziekenhuispatiënten die moeilijk slapen.

Minister maakt extra geld vrij voor stages in de zorg

Studenten in de zorg moeten makkelijker aan stages komen, daarvoor wil demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog dit jaar 13 miljoen euro extra vrijmaken.

Standbeeld

Verpleegkundigen na 3e golf: ‘Ontzettend moe, maar trots op mezelf’

Verpleegkundigen zijn moe, de werkdruk is nog steeds hoog en het werk emotioneel zwaar. Wel is het merendeel van de verpleegkundigen trots op zichzelf na de 3e coronagolf dit voorjaar. Ook hebben velen het gevoel dat ze echt iets hebben bijgedragen tijdens de coronacrisis.