Tandartspraktijk

https://link.springer.com/journal/12496

List of Papers (Total 154)

Nu even niet

In elk nummer van TP maak ik dankbaar en met overtuiging gebruik van de gelegenheid op deze plaats een prangend knelpunt in de tandheelkunde aan de kaak te stellen, of om een statement te maken waar de lezer van TP zich hopelijk in herkennen zal.

X-puzzel #9

Een 31-jarige mannelijke patiënt meldt zich bij ons voor het maken van een panoramaopname. Deze is nodig voor het onderzoek dat voorafgaat aan de vervaardiging van een MRA

Hoogstaande pretenties

Zorgverleners handelen per definitie in het belang van hun patiënt. Ik ken er niet een die beweert er andere motieven op na te houden. Toch kom je soms zaken tegen die een ander licht werpen op deze hoogstaande pretentie. Zo trof mij het verhaal van een radioloog die belangwekkend innovatief onderzoek had gedaan en zich erover verbaasde waar dat in de praktijk toe leidde.

Praatjes…

Praatjes vullen geen gaatjes en het aanvragen van G-codes blijkt nogal eens een moeizame affaire. Dat blijkt uit de onderstaande reactie van een zorgverzekeraar die communiceren met zijn verzekerden in de ban heeft gedaan:

X-puzzel #8

Bij een achtjarige jongen is sprake van vertraagde eruptie van de 21. De 11 is wel door, de 12 is onderweg, maar de 61 en 62 zitten er nog en zijn niet mobiel.

Geachte Redactie,

Graag reageer ik op het artikel ‘Zin en onzin van rö-foto’s bij jeugdigen’ van collega dr. Dien Gambon in ‘Tandartspraktijk’ editie september 2017, pag. 18-22.

X-puzzel #7

Op afbeelding 1 zijn de elementen 34,35,36 zichtbaar. Het gaat hier om een 56-jarige man, bij wie geen bijzonderheden zijn in de medische anamnese. De opname werd gemaakt in het kader van diagnostiek van de endodontisch behandelde 36.

Advies gevraagd!

Een 72-jarige dame meldt zich op verzoek van haar tandarts voor een specifiek consult.

X-puzzel #6

Bij een meisje van 8 jaar en 4 maanden jaar is sprake van een fors ruimtegebrek. In de onderkaak zijn de melkcuspidaten voortijdig verloren gegaan (afbeelding 1).

Een kwestie van smaak of …?

In de casus ‘Advies gevraagd’ in TP 3 (april 2017, pag. 64) wordt een schoolvoorbeeld gegeven, met de beste bedoelingen overigens, van het dreigen meegetrokken te worden in een traject vol valkuilen. Een traject dat meestal verloopt volgens de negatieve spiraal van de wet van Murphy.

Paradigma shift

In de Dental Tribune van mei 2017 werd geschreven dat we alert moeten zijn: de digitale analyse van de occlusie zal een nieuwe paradigmaverschuiving in ons beroep kunnen inhouden.

Advies gevraagd!

Deze patiënt, een 60-jarige vrouw, krijgt van een gepensioneerde collega het advies om een tweede mening te vragen, omdat haar tandarts een nogal rigoureus behandelplan heeft voorgesteld om haar voortanden duurzaam te herstellen.

X-puzzel #5

Een 47-jarige man zonder relevante medische anamnese meldde zich bij de orthodontist voor het opstellen van een uitgebreid orthodontisch behandelplan.

X-puzzel #4

Tijdens de studentenbehandeling op ACTA stond een wortelkanaalbehandeling gepland van element 23. De patiënt was een vrouw van 39 jaar zonder relevante tandheelkundige of medische anamnese.

X-puzzel #4 - bevindingen

Op pagina 57 van dit nummer legden we u het probleem voor dat bij een studentenbehandeling het vervaardigen van een lengtefoto van de 23 van de patiënt twee merkwaardige, raadselachtige beelden opleverde. In eerste instantie werd gedacht aan technische problemen in de hardware (het Vistascan-opnameapparaat) of de software en werd overwogen de technische dienst te bellen. Dat...

Controlefoto en collegialiteit

Bij endodontische behandelingen maken we regelmatig een foto ter controle. De laatste foto dient om te beoordelen of het kanaal volledig gevuld of ondervuld is, dus …?

Durfgeneeskunde

Onlangs vond het Grote Zorgdebat plaats waarin Nederlandse politici van links tot rechts zich bijna unaniem uitspraken over de wenselijkheid van minder regeldruk in de zorg: meer ruimte voor de zorgverlener om de zorg naar eigen eer en geweten uit te voeren. Dus meer autonomie voor de dokter en minder regels en richtlijnen. Dat zijn nieuwe, hoopvolle geluiden die we sinds de...

Advies gevraagd!

Een 56-jarige vrouw heeft sinds een week een ‘dikke wang’ rechts (afbeelding 1).

Dahlen – wanneer en hoe?

Gebitsslijtage die geen gelijke tred houdt met de leeftijd is een veelvoorkomend probleem: vaak multifactorieel en niet eenvoudig op te lossen. Maar wanneer is slijtage nog fysiologisch en wanneer pathologisch?

X-puzzel #3

Een jongeman zonder relevante medische anamnese was op 9-jarige leeftijd tegen een paal gefietst, met als gevolg een trauma in het bovenfront: ongecompliceerde kroonfracturen van 11 en 21. De elementen werden volgens het traumaprotocol gespalkt, vervolgd en van plastische hoekopbouwen voorzien. Het was niet duidelijk of er sprake was geweest van luxatie of subluxatie. De 21...

X-puzzel #2 - bevindingen

Op pagina 19 toonden we u een bitewing (afbeelding 1) en een solo-opname (afbeelding 2) van de 47/48 van een 62-jarige patiënt en we vroegen u tot welke diagnose u zou komen bij het zien van deze beelden. Dit zijn onze bevindingen:

Verkwanselen

Dragen de opleidingen bij aan de verslechtering van de positie van de tandarts, de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening?

Advies gevraagd!

Deze 9-jarige jongen is gevallen met een step die hij een uur eerder voor zijn verjaardag had gekregen. De kroonfracturen waren deels afgedekt. Vanwege pijnklachten en abcesvorming zijn de endodontische behandelingen gestart. Bij element 12 wordt halverwege de radix vitaal weefsel gevonden.

X-puzzel #2

Het betreft hier een mannelijke patiënt van 62 jaar, rolstoelgebonden, bekend met darmpoliepen, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hoog BMI en dyslipidemie met gebruik van diverse medicatie.

Tandarts algemeen practicus en verwijzen …

SamenvattingMoeilijke tandheelkundige problemen kunnen vanuit de algemene praktijk makkelijk worden verwezen naar een gedifferentieerde collega. Ook patiënten die we om welke reden dan ook liever niet zelf behandelen in de algemene praktijk kunnen we naar iemand anders verwijzen.