Skipr

http://link.springer.com/journal/12654

List of Papers (Total 287)

Ga de strijd aan met administratie

Zorgprofessionals besteden 40 procent van hun tijd aan administratie. De minister vraagt schrap- en verbetervoorstellen. Professionals moeten de rode pen pakken.

Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccin

Tijdens een massavaccinatie in het Zeeuwse Oostburg krijgen 52 meisjes het DTP-vaccin in plaats van het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Marc van Gestel

“Tien jaar geleden maakte ik op Bonaire een proefduikje en raakte ik besmet met het virus. Vrij snel heb ik alle vereiste brevetten gehaald. Ik heb veel in Nederland gedoken, maar dat vind ik toch te koud.

Dianda Veldman: ‘Mensen aan het zingen krijgen is het allerleukst’

Met haar nieuwsgierige aard wil ze steeds nieuwe dingen ontdekken. En dus speelt ze nu piano, accordeon, basgitaar én ukelele.

Eenzame oudere zorgt slecht voor zichzelf

Gezond en regelmatig eten draagt bij aan ons welbevinden, aan vitaliteit en zelfs aan plezier in het leven. Dat geldt voor alle leeftijden en zeker ook voor ouderen.

Engelengeduld is hard nodig

Wij, de familie Vissers, zijn zeer tevreden over de zorg voor onze meervoudig gehandicapte zoon Samuel. Alleen: je moet eerst de weg weten in het donkere bos van de bureaucratie.

Ziekenhuis zit zonder stroom

Door een probleem in een hoogspanningsstation zit de regio Amsterdam zonder stroom. In Medisch Centrum Slotervaart komt de noodstroomvoorziening niet op gang.

Jan Heijs: ‘Interimmen is net zo uitdagend als postoorlog verzamelen’

Zo’n zeventig landen bakkeleien met elkaar via de post. Ze sturen brieven terug of maken postzegels zwart. Interimbestuurder Jan Heijs verzamelt de voorbeelden.

Een leven lang wonen in een krimpregio

Je hele leven woon je te midden van familie en vrienden op het platteland of een Waddeneiland. Dan wil je op je oude dag niet noodgedwongen verhuizen naar een nieuwe omgeving.

Het systeem is pervers

We hebben een ziek systeem laten ontstaan, ook in de zorg. Het goede nieuws is dat hierover steeds meer wordt gepraat. Zo begint verandering.

VRE verlamt Gronings hartcentrum

Door een VRE-besmetting in het hartcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kunnen daar geen patiënten meer worden opgenomen. De 16 dragers van de bacterie worden in quarantaine verpleegd.

Angela Jansen

“Vriendjes en vriendinnetjes in de straat namen me mee naar korfbal. Ik vond het meteen leuk en ben lid geworden. Vijfendertig jaar later ben ik nog steeds bij dezelfde club, Korfbalvereniging Noviomagum in Nijmegen. Dat zegt misschien wat over mij. Ik ben nu ook voorzitter. Onze club is kleinschalig, menselijk, gezellig, geen enorme fabriek waar je een nummer bent.”

Rita van Odenhoven: ‘Muziek zit het dichtst bij je hart’

Als kind dacht ze dat ze niet kon zingen. Jaren later stond ze in opera’s in Ahoy. Nu zingt ze in Britse kathedralen.

Focus op risico, niet op behandeling

Niet ieder mens met bijvoorbeeld hoge bloeddruk of met nierinsufficiëntie reageert hetzelfde op een behandeling. Onderzoek heeft al lang uitgewezen dat slechte sociale omstandigheden ziekten sneller doen verergeren, ook in complexe situaties. We doen nog weinig met deze kennis en beperken ons tot fysiologische en biologische processen.

Van dwangbuis tot zelfontplooiing

Hoe schrijf je de geschiedenis van mensen die dat zelf niet kunnen, die vaak niet goed kunnen praten en meestal zozeer in het heden opgaan dat het verleden vergeten lijkt te zijn? Dankzij haar jarenlange ervaring als groepsleider in de zwakzinnigenzorg en de verhalen van begeleiders, bewoners en familieleden, wist historica Inge Mans door te dringen tot in het hart van de zorg. Ze ...

Zorgverlener verwaarloost dossiervorming

Logeerhuis De Vlieger in Nieuweroord schiet tekort in veiligheid, leefklimaat en organisatie. De instelling weet binnen vier maanden de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg tevreden te stellen.

Freek Korver

“Lang geleden gingen mijn ouders golfen en vroegen ze me mee. Ik was achttien en werd meteen geraakt door het spelletje. Ik heb een aantal lessen gehad en vond het steeds leuker. Kennelijk had ik aanleg. Mijn ouders zijn gestopt op hun 83ste, maar af en toe slaan ze nog een balletje.”

De zoektocht naar persoonsgerichte zorg

Echte zorg moet verder gaan dan een consult op basis van standaarden en data. Die gaat om de stem van de patiënt in de spreekkamer.

Machteld Huber: ‘Ik wil de verbinding met voedsel herstellen’

Ze oogst wekelijks uit haar moestuintje van een vierkante meter. Dat levert niet alleen gezonde groente, maar ook veel lol op.

Leidinggeven is leren loslaten

Geef het werkproces terug aan de professionals en gun het zijn beloop, dan volgen prestaties vanzelf. Zowel in het wielrennen als in de zorg staan managers in de weg.

‘Loslaten en minder regie voeren’

Nog niet eens zo lang geleden was shared decision making een term die de oren van bestuurders, professionals en patiënten deed klapperen. Hoezo samen beslissen? Wie ziek was, ging naar de dokter om te horen wat hij onder leden had. Het was een kwestie van gelaten afwachten wat het oordeel van de dokter was en wat voor oplossing die had bedacht.

Bert van der Hoek: ‘Een niet gepolijste nagel hóór je’

Hij is psycholoog én afgestudeerd gitarist, maar het allerliefst was hij dokter geworden. Spelen doet hij alleen nog voor de lol.

Lange wachtlijsten leiden tot verscherpt toezicht

Veilig Thuis Gelderland-Zuid ziet de wachtlijsten toenemen. De organisatie informeert de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg daar niet volledig over. Die stellen verscherpt toezicht in.

Als het water je aan de lippen staat

Terwijl iedereen uitkijkt naar de vakantie, maken mijn medewerkers zich grote zorgen over onze bewoners en cliënten. Ze vragen zich af hoe het allemaal moet als ze op vakantie zijn.

Harjan van Dam

“Op mijn veertiende zag ik bij de fietsenmaker in mijn Brabantse dorpje tussen de brommers een blauwe racefiets staan. Meteen wist ik: die wil ik. Ik heb ’m gekocht van het geld dat ik bij een boer verdiende en toen ben ik begonnen. Zo gek kan het gaan. Ik heb weleens wat anders geprobeerd, squash, voetbal, maar dat werd niks. Ik heb geen balgevoel. Ik wil fietsen.”