Skipr

http://link.springer.com/journal/12654

List of Papers (Total 264)

‘VBHC: de oplossing voor al uw problemen?’

Samenvatting“Value Based Healthcare, daar moeten we iets mee,” zo klinkt het in de bestuurskamers door het hele land. Wie anno 2018 in het jaarverslag, de website of in het netwerkcircuit niet praat over VBHC kan de tent al bijna sluiten. VBHC is de oplossing voor al uw problemen. Arbeidstekort? VBHC! Dure medicijnen? VBHC! Krimpregio? VBHC! Pijn aan uw kleine linkerteen...

Data is voor dokters, context voor patiënten

SamenvattingNatuurlijk is de data van en voor de patiënt. Maar als we patiënten grip op en begrip over hun ziekte en behandeling willen geven, hebben ze vooral context nodig.

Ga de strijd aan met administratie

Zorgprofessionals besteden 40 procent van hun tijd aan administratie. De minister vraagt schrap- en verbetervoorstellen. Professionals moeten de rode pen pakken.

Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccin

Tijdens een massavaccinatie in het Zeeuwse Oostburg krijgen 52 meisjes het DTP-vaccin in plaats van het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Marc van Gestel

“Tien jaar geleden maakte ik op Bonaire een proefduikje en raakte ik besmet met het virus. Vrij snel heb ik alle vereiste brevetten gehaald. Ik heb veel in Nederland gedoken, maar dat vind ik toch te koud.

Dianda Veldman: ‘Mensen aan het zingen krijgen is het allerleukst’

Met haar nieuwsgierige aard wil ze steeds nieuwe dingen ontdekken. En dus speelt ze nu piano, accordeon, basgitaar én ukelele.

Eenzame oudere zorgt slecht voor zichzelf

Gezond en regelmatig eten draagt bij aan ons welbevinden, aan vitaliteit en zelfs aan plezier in het leven. Dat geldt voor alle leeftijden en zeker ook voor ouderen.

Engelengeduld is hard nodig

Wij, de familie Vissers, zijn zeer tevreden over de zorg voor onze meervoudig gehandicapte zoon Samuel. Alleen: je moet eerst de weg weten in het donkere bos van de bureaucratie.

Ziekenhuis zit zonder stroom

Door een probleem in een hoogspanningsstation zit de regio Amsterdam zonder stroom. In Medisch Centrum Slotervaart komt de noodstroomvoorziening niet op gang.

Gert van Enk

“Tijdens de gezinsvakanties in de Zwitserse bergen zag ik dat je ’s zomers de skipistes ook kunt fietsen. Dat doe ik nu zes jaar, op de mountainbike. Buiten de gebaande paden naar boven en dan hard naar beneden. In de bosrijke omgeving waar ik woon, kun je goed mountainbiken, maar in de bergen vond ik een nieuwe uitdaging.”

Jan Heijs: ‘Interimmen is net zo uitdagend als postoorlog verzamelen’

Zo’n zeventig landen bakkeleien met elkaar via de post. Ze sturen brieven terug of maken postzegels zwart. Interimbestuurder Jan Heijs verzamelt de voorbeelden.

Een leven lang wonen in een krimpregio

Je hele leven woon je te midden van familie en vrienden op het platteland of een Waddeneiland. Dan wil je op je oude dag niet noodgedwongen verhuizen naar een nieuwe omgeving.

VRE verlamt Gronings hartcentrum

Door een VRE-besmetting in het hartcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kunnen daar geen patiënten meer worden opgenomen. De 16 dragers van de bacterie worden in quarantaine verpleegd.

Angela Jansen

“Vriendjes en vriendinnetjes in de straat namen me mee naar korfbal. Ik vond het meteen leuk en ben lid geworden. Vijfendertig jaar later ben ik nog steeds bij dezelfde club, Korfbalvereniging Noviomagum in Nijmegen. Dat zegt misschien wat over mij. Ik ben nu ook voorzitter. Onze club is kleinschalig, menselijk, gezellig, geen enorme fabriek waar je een nummer bent.”

‘Gewoon doen’

De wereld verandert en de zorg verandert mee’ is één van de grootste en meestgehoorde clichés die ik in de ruim vijf jaar dat ik als zorgjournalist actief ben te pas en te onpas hoor. Maar het is wel waar.

Rita van Odenhoven: ‘Muziek zit het dichtst bij je hart’

Als kind dacht ze dat ze niet kon zingen. Jaren later stond ze in opera’s in Ahoy. Nu zingt ze in Britse kathedralen.

Focus op risico, niet op behandeling

Niet ieder mens met bijvoorbeeld hoge bloeddruk of met nierinsufficiëntie reageert hetzelfde op een behandeling. Onderzoek heeft al lang uitgewezen dat slechte sociale omstandigheden ziekten sneller doen verergeren, ook in complexe situaties. We doen nog weinig met deze kennis en beperken ons tot fysiologische en biologische processen.

Van dwangbuis tot zelfontplooiing

Hoe schrijf je de geschiedenis van mensen die dat zelf niet kunnen, die vaak niet goed kunnen praten en meestal zozeer in het heden opgaan dat het verleden vergeten lijkt te zijn? Dankzij haar jarenlange ervaring als groepsleider in de zwakzinnigenzorg en de verhalen van begeleiders, bewoners en familieleden, wist historica Inge Mans door te dringen tot in het hart van de zorg...