Skipr

http://link.springer.com/journal/12654

List of Papers (Total 328)

Machteld Huber: ‘Ik wil de verbinding met voedsel herstellen’

Ze oogst wekelijks uit haar moestuintje van een vierkante meter. Dat levert niet alleen gezonde groente, maar ook veel lol op.

Leidinggeven is leren loslaten

Geef het werkproces terug aan de professionals en gun het zijn beloop, dan volgen prestaties vanzelf. Zowel in het wielrennen als in de zorg staan managers in de weg.

‘Loslaten en minder regie voeren’

Nog niet eens zo lang geleden was shared decision making een term die de oren van bestuurders, professionals en patiënten deed klapperen. Hoezo samen beslissen? Wie ziek was, ging naar de dokter om te horen wat hij onder leden had. Het was een kwestie van gelaten afwachten wat het oordeel van de dokter was en wat voor oplossing die had bedacht.

Bert van der Hoek: ‘Een niet gepolijste nagel hóór je’

Hij is psycholoog én afgestudeerd gitarist, maar het allerliefst was hij dokter geworden. Spelen doet hij alleen nog voor de lol.

Lange wachtlijsten leiden tot verscherpt toezicht

Veilig Thuis Gelderland-Zuid ziet de wachtlijsten toenemen. De organisatie informeert de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg daar niet volledig over. Die stellen verscherpt toezicht in.

Als het water je aan de lippen staat

Terwijl iedereen uitkijkt naar de vakantie, maken mijn medewerkers zich grote zorgen over onze bewoners en cliënten. Ze vragen zich af hoe het allemaal moet als ze op vakantie zijn.

Harjan van Dam

“Op mijn veertiende zag ik bij de fietsenmaker in mijn Brabantse dorpje tussen de brommers een blauwe racefiets staan. Meteen wist ik: die wil ik. Ik heb ’m gekocht van het geld dat ik bij een boer verdiende en toen ben ik begonnen. Zo gek kan het gaan. Ik heb weleens wat anders geprobeerd, squash, voetbal, maar dat werd niks. Ik heb geen balgevoel. Ik wil fietsen.”

‘We zijn gewoon aan de gang gegaan’

De kersverse raad van bestuur van Rivas Zorggroep is in mei gestart. Voorzitter Michiel van Roozendaal komt van de NS, lid Kees Heijblom zat er al.

‘Het lijkt geregeld kommer en kwel in de zorg’

Zorgorganisaties onder verscherpt toezicht, personeelstekorten, PGB-fraudes, problemen in de ouderenzorg, verouderd vastgoed: als ik ’s ochtends om 8.00 uur bij mijn eerste kop koffie de Skipr daily op mijn digitale deurmat zie liggen, lijkt het geregeld kommer en kwel in de Nederlandse zorg. Een patiënt zal wel drie keer nadenken voordat hij of zij zich hier laat behandelen.

De ander te groen af zijn

Zou je je zorgen kunnen maken om het weer? Een gekke vraag voor een weerman die al ruim dertig jaar in het vak zit. Toch kan het wel degelijk.

Rob Dillmann

“Dat kreeg ik van huis uit mee. Eerst een klein jolletje, toen een tweemans zwaardboot, vervolgens een zestienkwadraat. Nu hebben wij een mooi oud, klassiek zeeschip, want ik ben een zeezeiler.

Henk van Dijk: ‘Wandelen is als mediteren’

Hij loopt graag lange tochten. Liefst alleen, want anders wordt er te veel gepraat. Al mag hij graag kletsen met zijn alter ego.

Zorg: een beroep of een roeping?

Wat kun je je nog meer wensen behalve uitstekende zorg? Veel, zo bleek tijdens een niet gepland bezoek aan een ziekenhuis op de Filippijnen.

Brandstichting in behandelcentrum

In behandelcentrum De Schar in Schagen woedt een brand in een van de gebouwen. Nog geen week later is het weer raak. Twee bewoners worden voor brandstichting aangehouden, van wie er één later bekent

‘De moderne ambachtsman blijkt een duizendpoot te zijn’

“Dokters zijn doeners. En wat zij doen, doen ze het liefst alleen. Ambachtslieden in de moderne tijd die hun werkzaamheden uitvoeren bij de patiënt. Schoenmaker, hou je bij je leest, zou je zeggen.Maar in de huidige samenleving zijn we verzot op generalisten.

De gezonde keuze aan de formatietafel

Vroeger zag je de koekjes op tafel bij de informateur. Nu staan er gezonde snacks en water. Een gezonde keuze op een bijzonder moment geagendeerd.

‘Een goede relatie vergt onderhoud’

Ruim drie jaar geleden vertelden Annelies Versteegden en Henk Nies in Teamwork over hun wittebroodsweken als voorzitter en lid van de raad van bestuur van Vilans. “Kom over drie jaar nog maar eens terug”, inviteerde Nies. Dat doen we graag. Hoe staat de samenwerking er nu voor?

Marjolijn Steegman: ‘Ook in mijn werk moet ik snel schakelen’

Als tiener sleutelde ze aan brommertjes en haar eerste auto was een strandbuggy. Nu rijdt ze rally’s, ook bij nacht en ontij.

Marketing begint bij identiteit

Om medewerkers aan een organisatie te binden, zijn de principes uit de marketing onmisbaar. Het is wonderlijk dat de VVT-sector die zo beperkt toepast.

‘Wij schieten nooit door’

Marijke van Putten en Jos Brinkmann vormen sinds 2012 samen het collegiaal bestuur van GGZ Noord-Holland-Noord. Voordien waren ze elkaar in het professionele circuit al tegengekomen.

Dankbaar voor het leven

Als jongen van negentien droomde ik. Dat ik ooit wereldkampioen, of wellicht zelfs Olympisch kampioen zou worden. Dat ik ooit wiskundeprofessor zou worden of vader.

Nieuw ICT-systeem leidt tot productieverlies

Zuyderland Medisch Centrum voert in juni 2015 een nieuw ICT-systeem in. In mei 2016 blijkt dat de productie van het ziekenhuis achterblijft. Er zijn lange wachtlijsten ontstaan.

Saskia Capello

“Elf jaar geleden liep ik door een paardrij-ongeluk een gecompliceerde enkelbreuk op. Om te revalideren, ging ik fietsen. Dat beviel zo goed dat ik het paard de deur uit heb gedaan en nu een schuur vol fietsen heb. Ik beoefen bijna alle disciplines: wielrennen op de weg, mountainbiken en fietsen op de baan. Dat doe ik op de baan in Apeldoorn, vlakbij waar ik woon.”

‘De tijd van folderen is voorbij’

Wat worden de Haagse speerpunten voor wat betreft de zorg de komende jaren? Waar er van december tot 15 maart om het hardst werd geroepen welke maatregelen de volgende minister van VWS zou moeten nemen, is het sinds die datum oorverdovend stil aan het Binnenhof. De tijd van folderen is voorbij.

Dan gaan ze maar huilen

Veertig jaar geleden lag ze nachtenlang bang en eenzaam in het ziekenhuis. Nu mag Els Rozenbroek gelukkig sneller naar huis.