Huisarts en wetenschap

http://link.springer.com/journal/12445

List of Papers (Total 1,008)

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie

Meer bekendheid met de effectiviteit en verdraagbaarheid van hoofdhuidkoeling kan leiden tot minder onnodige kaalheid door chemotherapie en een betere kwaliteit van leven.

De pancoasttumor: witte raaf bij schouderpijn

Een longtoptumor, ook wel pancoasttumor genoemd, is een relatief zeldzame vorm van longkanker (1 tot 3% van alle longtumoren).

Ook in VS moet ‘het roer’ om

Uit een position paper van het gezaghebbende American College of Physicians blijkt dat in de Verenigde Staten de kosten van bureaucratie in de zorg enorm zijn, zowel in termen van tijd als in geld.

ECG-casus ‘Een dame op leeftijd’

De huisarts denkt dat de bradycardie de oorzaak van de klachten is en maakt een ECG om de oorzaak van de trage hartfrequentie te achterhalen.

Gonorroe op ‘vreemde plekken’

Bij vermoeden van een soa wordt een kweek of PCR gebruikt om de soa aan te tonen of uit te sluiten. Toch wordt er nog weleens een diagnose gemist. Zo is Neisseria gonorrhoeae soms alleen aantoonbaar in het anorectale gebied of in de orofarynx, zonder dat er sprake is van een genitale infectie. Blijven controleren, luidt het devies.

Patiënt niet tevredener na langer consult

Huisartsen zeggen regelmatig dat de consultduur van tien minuten te kort is. Maar leidt een langer consult ook tot meer tevredenheid bij patiënten? Recent onderzoek maakt duidelijk dat er geen verband is tussen consultduur en patiënttevredenheid.

Statines na je 65e, een kwestie van maatwerk

Voor patiënten die eerder een cardiovasculair event doormaakten of diabetes mellitus hebben, is het voorschrijven van een statine haast vanzelfsprekend. Voor de indicatie primaire preventie na je 65e is de keuze voor een statine minder vanzelfsprekend, omdat statines dan weinig voordeel lijken op te leveren.

Mooi receptenboek voor mantelzorgers

Dit ‘receptenboek’ is in eerste instantie bedoeld voor mantelzorgers en daarnaast geschikt voor ondersteuners van mantelzorgers, zoals huisartsen.

Pijn op de borst, niet altijd onschuldig

Patiënten met pijn op de borst vormen een diagnostische uitdaging, met serieuze consequenties als de arts onderliggend cardiovasculair lijden mist. Bij de meeste patiënten heeft pijn op de borst geen specifieke oorzaak en wordt deze gecodeerd als borstkasklachten (ICPC-code L04). Onderzoek laat zien dat deze patiënten toch een verhoogd risico hebben op een cardiovasculair incident.

Anamnese van de huisarts

Dit boek richt zich op huisartsen (met name in opleiding), medisch studenten, beleidsmakers huisartsenzorg, patiënten en mensen uit de mediawereld.

Glutenvrij leven alleen bij coeliakie

Gluten hebben een slechte naam. Steeds meer jonge mensen zonder coeliakie volgen tegenwoordig een glutenvrij dieet, uit angst voor de schadelijke effecten van gluten. Nu blijkt echter dat gluten eten wanneer je geen coeliakie hebt de kans op coronaire ziektes niet groter maakt. Sterker nog, een glutenvrij dieet kan juist de kans op hartinfarcten vergroten.

Minder regels, betere zorg?

De gezondheidszorg verstikt in zinloze regels en daar moet geen vergadertijd of onderzoeksgeld in worden gestoken, nee: er moet gehandeld worden want die regels zijn schadelijk voor de zorg. Dat is de boodschap in een opiniestuk van de grand old man op het gebied van de kwaliteit van zorg in de Verenigde Staten, Donald Berwick. In de JAMA publiceert hij zijn visie op regels in de ...

Counseling is dagelijks werk voor de huisarts

Picavet en Leusink betogen dat er meer aandacht moet komen voor counseling in de NHG-Standaard Anticonceptie (‘Meer counseling in de NHG-Standaard Anticonceptie nodig’, pagina 393). Wij onderschrijven het belang van goede counseling. Dit is namelijk de kern van het dagelijks werk van de huisarts. Momenteel is de standaard in herziening, waarbij er aandacht is voor ...

Psychosociale zorg in de oncologie

De ondertitel vermeldt dat het een praktijkboek is, bedoeld voor dokters. Gezien de thema’s en casuïstiek lijkt het bedoeld voor een bredere doelgroep, onder wie psychologen en (oncologisch) verpleegkundigen.

Ergotherapie goed voor kwetsbare ouderen

Ergotherapie verbetert het functioneren in ADL, sociale participatie en mobiliteit, aldus onderzoekers uit Leuven en Nijmegen. Zij verrichtten een systematisch literatuuronderzoek naar het effect van ergotherapie op het functioneren van thuiswonende, fysiek kwetsbare ouderen.

Iedere patiënt een eigen gebruiksaanwijzing

In de stadspraktijk, waar ik het eerste jaar als aios heb doorgebracht, bevinden zich veel expats. Hoogopgeleide mensen met een diverse culturele achtergrond, die vaak gewend zijn aan een heel ander gezondheidssysteem dan het onze.

Serieuze kritiek op de ggz

Dit boek richt zich op patiënten, huisartsen en psychiaters.

Minderen alcohol verlaagt bloeddruk

Het is bekend dat overmatig alcoholgebruik het risico op hypertensie verhoogt. Maar het was nog onduidelijk of minder alcoholgebruik de bloeddruk daadwerkelijk verlaagt. Een nieuwe meta-analyse laat zien dat de bloeddruk tot wel 5 mmHg kan dalen door minder alcohol te drinken.

Bacterie niet schadelijker dan virus

Over het algemeen gaan we ervan uit dat bacteriële (ongecompliceerde) lageluchtweginfecties ernstiger verlopen dan luchtweginfecties die worden veroorzaakt door een virus. Een recent onderzoek toont aan dat die aanname klopt, maar dat het verschil in beloop klinisch niet significant is.

Langer leven door fietsen naar het werk

Fietsen naar het werk verkleint de kans op het ontwikkelen van en overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker. In een groot, Brits onderzoek bleken de fietsende forenzen significant beter af dan de niet-actieve forenzen (openbaar vervoer of auto). Ook lopend naar het werk gaan was geassocieerd met minder hart- en vaatziekten, maar de lopers hadden niet minder kans op kanker.

Onderzoek naar lichttherapie bij depressie tijdens zwangerschap

Lichttherapie is bewezen effectief in de behandeling van depressie, geeft snel resultaat en heeft weinig bijwerkingen. Maar is het ook effectief en veilig bij zwangere vrouwen met een depressie en hun kind? Nieuw onderzoek moet daar licht op werpen.

Ggz in de huisartsenpraktijk

Dit boek richt zich op de huisarts en poh-ggz. De auteur beschrijft eerst de organisatie hiervan: basisaanbod voor veelvoorkomende klachten (angst, depressie, slaapproblemen, stress, etc.).

Beeldende scènes van een dorpsdokter

Dokter zelf is bestemd voor huisartsen, praktijkassistentes en praktijkondersteuners. Op de achterflap staat: ‘In Dokter zelf beschrijft Evert den Drijver alledaagse en bijzondere voorvallen uit zijn huisartsenpraktijk op het Friese platteland.

Knieartrose voorkomen door gewichtsverlies

Al langer bestaat het vermoeden dat patiënten knieartrose kunnen voorkomen door gewichtsverlies en het gebruik van glucosamine. In een onderzoek bij vrouwen van middelbare leeftijd met overgewicht werd een goede preventieve interventie niet bewezen, maar leverde wel de voorzichtige conclusie op dat knieartrose na gewichtsverlies minder vaak voorkomt.

Als schaamhaarverwijdering niet gladjes verloopt

Een jonge vrouw vraagt advies over kleine ontstekingen in de genitaalstreek na het verwijderen van haar schaamhaar [foto].