TvV Tijdschrift voor Verzorgenden

http://link.springer.com/journal/41183

List of Papers (Total 30)

Even bellen met…

Tim van Iersel is ethicus en geestelijk verzorger in WHZ De Strijp, Rustoord en Leilinde. Over de decembermaand: ‘Een heel mooie tijd, maar het kan ook een heel lastige periode zijn.’

Vraag & Antwoord

Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Kennismaking

Het Is inmiddels dertig jaar geleden, die eerste keer dat ik een verpleeghuis betrad en mijzelf tien minuten later in een door vocht beslagen badkamerspiegei aankeek. Hoe was ik hier terechtgekomen? Met de kwalificatie ‘schilder’ op zak leek het niet logisch.

Even bellen met...

Hoe stellen we de wensen van cliënten nóg meer centraal, en passen we de zorg hierop aan? Dat is de hamvraag rondom het project ‘Leven zoals je wilt’. Zonnehuisgroep Amstelland is een van de zorgorganisaties die hieraan meedoet, vertelt projectleider Annelijn van der Slikke.

Stemmen in het hoofd

In het artikel over hoorapparaten op pagina 34 lees je dat als het hoorapparaat van iemand verkeerd staat afgesteld, het de tv-geluiden van de buren kan opvangen.

Hoe thuis mag familie zich voelen?

Het is zaterdagochtend elf uur. De geur van rollade vult de afdeling. Mevrouw Verhoeven, de vrouw van een van de bewoners, komt met een schort voor de keuken uit.

Zomer

Zonder jas naar buiten, vrolijke mensen op straat, sproeten op mijn neus: de zomer geeft mij altijd een lach op mijn gezicht.

De mevrouw van woning 25

Lotgenotenverenigingen kunnen helpen. Hoe fijn is het niet om met lotgenoten te praten, met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of m dezelfde situatie verkeren als jij en pas écht kunnen voelen en begrijpen wat jij doormaakt in lastige en/of verdrietige situaties? Maar wat nou als je dement bent in een gevorderd stadium, je jezelf met begrijpt, je lotgenoten je niet begrijpen en ...

Maartje

Eindelijk is het zomer! Ik tel de dagen af naar mijn vakantie met mijn gezin in Praag. De laatste dagen staan in het teken van werk afronden en overdragen.

Even bellen met...

Sarah Janus keek naar redenen voor het gebruik van psychofarmaca bij cliënten met dementie in het verpleeghuis. Zij promoveerde hiermee aan de Universiteit Twente.

vraag & antwoord

Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Eindelijk een doorbraak?

Al jaren schrijf ik blogs voor de website van dit blad. Ik denk dat zo’n beetje alle onderwerpen die met het werk in de ouderzorg te maken hebben, voorbij zijn gekomen. Toen ik laatst mijn blogs teruglas, viel het me op dat er feitelijk bitter weinig is veranderd in de kwalijke berichtgeving rondom de ouderenzorg. In al die jaren is er steeds veel ophef in de media over zaken als ...

Haat-liefdeverhouding met Hugo

Zonder dat je het weet, Hugo, hebben jij en ik een beetje een haat-liefdeverhouding. Vrijwel tegelijkertijd schreven wij vorig jaar zomer een open brief naar staatssecretaris Van Rijn. Alleen had jij, naast dat je een bekende Nederlander bent, nog een heel groot voordeel.

Een voorzetje

De discussie ging ongeveer zo: Hugo: ‘Gastredacteur bij TvV, wat vind jij?’ Carin: ‘Leuk toch? Alhoewel…’ Hugo: ‘Precies, het is een vaktijdschrift, wat weten wij nou van het zorgvak?’ Carin: ‘Tja, daar heb je een punt.’

Even bellen met..

Van de ouderen die thuis wonen, is 15 tot 30 procent ondervoed. Om dit tegen te gaan, heeft de Stuurgroep Ondervoeding de website goedgevoedouderworden.nl gelanceerd. Onderzoeker van de stuurgroep Emmelyne Vasse: ‘Ouderen hebben net zoveel vitamines en mineralen nodig als ieder ander.’

Vraag & antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

& Antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Multicultureel

‘Kunnen we niet iets met de ramadan doen?’ vroeg een van onze redactieraadleden. Want volgens haar zijn er veel moslim- verzorgenden die vasten. Wat betekent dit voor hen? En vinden ze het vasten lastig, wanneer ze zich de benen onder het lijf vandaan rennen voor hun cliënten?

De vluchtelinge

In mijn allerbeste Engels verwelkom ik de nieuwe bewoner. Tegenover mij zit een kleine vrouw in een rolstoel. Ze lijkt haast verborgen onder een hoofddoek, sjaals en een dikke laag kleding. Onder haar lange rok zie ik nog net een blote voet in een pantoffel. Haar bruine ogen staan angstig.

Bellen met...

Pamela Kloppenburg (21), derdejaars verzorgende ig bij het Drenthe College, locatie Veldlaan in Emmen, is tijdens Skills Heroes uitgeroepen tot de beste leerling-verzorgende van Nederland.

Wedstrijd onder leerling verzorgenden

Op zoveel lawaai had ik niet gerekend, anders had ik oordopjes meegenomen. Ik was in de RAI bij Skills, the Finals en trof daar honderden leerlingen uit het mbo en het vmbo.

Vrijen in het verpleeghuis

Verzorgenden in Denemarken die met hun cliënten naar de seksshop gaan om samen een vibrator uit te zoeken, hulpmiddelen voor ouderen om bepaalde standjes vol te houden, aanhaakbedden waarmee ouderen toch samen in één bed kunnen liggen: er wordt veel bedacht om ouderen alsnog een stomende nacht te kunnen laten beleven.

De maniertjes van mijn bewoners

Als je op een kleinschalige woongroep werkt zoals ik, leer je de bewoners tot in de kleinste details kennen. Woongroep De Braam is een beschermd leefmilieu. Rust en aandacht staan hoog in het vaandel. Het is 10:30 uur en ik zit met een kopje koffie aan de eettafel. Ik kijk de huiskamer rond en observeer de ‘maniertjes’ die iedere bewoner zo uniek maken. Observeren is belangrijk, ...

Vraag & Antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Jong veulen, hoezó niet?

Het is vies werk’, zei hij, en: ‘Jij kunt beter!’ Het waren de woorden van mijn schooldecaan op de mavo. Zeventien jaar was ik, toen ik de opleiding tot ziekenverzorgende startte in een verpleeghuis in Hilversum. Zijn advies heeft me er niet van weerhouden om eraan te beginnen – het is maar net wat je vies vindt.