TvV Tijdschrift voor Verzorgenden

http://link.springer.com/journal/41183

List of Papers (Total 19)

Eindelijk een doorbraak?

Al jaren schrijf ik blogs voor de website van dit blad. Ik denk dat zo’n beetje alle onderwerpen die met het werk in de ouderzorg te maken hebben, voorbij zijn gekomen. Toen ik laatst mijn blogs teruglas, viel het me op dat er feitelijk bitter weinig is veranderd in de kwalijke berichtgeving rondom de ouderenzorg. In al die jaren is er steeds veel ophef in de media over zaken als ...

Haat-liefdeverhouding met Hugo

Zonder dat je het weet, Hugo, hebben jij en ik een beetje een haat-liefdeverhouding. Vrijwel tegelijkertijd schreven wij vorig jaar zomer een open brief naar staatssecretaris Van Rijn. Alleen had jij, naast dat je een bekende Nederlander bent, nog een heel groot voordeel.

Een voorzetje

De discussie ging ongeveer zo: Hugo: ‘Gastredacteur bij TvV, wat vind jij?’ Carin: ‘Leuk toch? Alhoewel…’ Hugo: ‘Precies, het is een vaktijdschrift, wat weten wij nou van het zorgvak?’ Carin: ‘Tja, daar heb je een punt.’

Even bellen met..

Van de ouderen die thuis wonen, is 15 tot 30 procent ondervoed. Om dit tegen te gaan, heeft de Stuurgroep Ondervoeding de website goedgevoedouderworden.nl gelanceerd. Onderzoeker van de stuurgroep Emmelyne Vasse: ‘Ouderen hebben net zoveel vitamines en mineralen nodig als ieder ander.’

Vraag & antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

& Antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Multicultureel

‘Kunnen we niet iets met de ramadan doen?’ vroeg een van onze redactieraadleden. Want volgens haar zijn er veel moslim- verzorgenden die vasten. Wat betekent dit voor hen? En vinden ze het vasten lastig, wanneer ze zich de benen onder het lijf vandaan rennen voor hun cliënten?

De vluchtelinge

In mijn allerbeste Engels verwelkom ik de nieuwe bewoner. Tegenover mij zit een kleine vrouw in een rolstoel. Ze lijkt haast verborgen onder een hoofddoek, sjaals en een dikke laag kleding. Onder haar lange rok zie ik nog net een blote voet in een pantoffel. Haar bruine ogen staan angstig.

Bellen met...

Pamela Kloppenburg (21), derdejaars verzorgende ig bij het Drenthe College, locatie Veldlaan in Emmen, is tijdens Skills Heroes uitgeroepen tot de beste leerling-verzorgende van Nederland.

Wedstrijd onder leerling verzorgenden

Op zoveel lawaai had ik niet gerekend, anders had ik oordopjes meegenomen. Ik was in de RAI bij Skills, the Finals en trof daar honderden leerlingen uit het mbo en het vmbo.

Vrijen in het verpleeghuis

Verzorgenden in Denemarken die met hun cliënten naar de seksshop gaan om samen een vibrator uit te zoeken, hulpmiddelen voor ouderen om bepaalde standjes vol te houden, aanhaakbedden waarmee ouderen toch samen in één bed kunnen liggen: er wordt veel bedacht om ouderen alsnog een stomende nacht te kunnen laten beleven.

De maniertjes van mijn bewoners

Als je op een kleinschalige woongroep werkt zoals ik, leer je de bewoners tot in de kleinste details kennen. Woongroep De Braam is een beschermd leefmilieu. Rust en aandacht staan hoog in het vaandel. Het is 10:30 uur en ik zit met een kopje koffie aan de eettafel. Ik kijk de huiskamer rond en observeer de ‘maniertjes’ die iedere bewoner zo uniek maken. Observeren is belangrijk, ...

Vraag & Antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Jong veulen, hoezó niet?

Het is vies werk’, zei hij, en: ‘Jij kunt beter!’ Het waren de woorden van mijn schooldecaan op de mavo. Zeventien jaar was ik, toen ik de opleiding tot ziekenverzorgende startte in een verpleeghuis in Hilversum. Zijn advies heeft me er niet van weerhouden om eraan te beginnen – het is maar net wat je vies vindt.

Vraag & Antwoord

Soms zijn er vragen in de praktijk, die eigenlijk moeten worden beantwoord door een echte expert. Maar die is niet altijd beschikbaar op je werk. Dan kan je de vraag voorleggen aan TvV en wij vinden de expert om die te beantwoorden. Mail je vraag naar redactie.tvv@bsl.nl onder vermelding van ‘Vraag & Antwoord’.

Mooie momenten

Voorzichtig kam ik haar haren. Wat is ze toch teer, denk ik bij mezelf. Ik leg haar dekens recht en zet een muziekje voor haar op. Ik heb geen idee of ze het nog kan horen, maar een stille kamer lijkt me zo eenzaam. Het ochtendlicht valt door het raam naar binnen. Ik kijk even de kamer rond of het netjes is, mijn blik blijft hangen op het grote houten ledikant vol met kussens. En ...

Ik wil niet meer

Als ouderen vinden dat hun leven voltooid is, moeten ze de mogelijkheid krijgen om hun leven met medicijnen te beëindigen. Dit stelde minister Schippers van VWS voor. ‘Het kabinet wil het recht op autonomie erkennen en het ook vormgeven’, meldden de media. Op onze website nursing.

Stage in de wijk

Wij hebben veel ambitieuze leerlingen op ons ROC. In de klas of tijdens stagebezoeken hoor ik weleens een toekomstdroom: kinderarts worden, of verloskundige. Oogarts, meldde een eerstejaars leerling laatst. Of dat nu allemaal haalbaar is? Ik twijfel daaraan, maar ja, ik ben ook al een ouwe rot in het vak.

Even

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is vastgesteld door het Zorginstituut. Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut, legt uit wat dit voor verzorgenden betekent.