TvV Tijdschrift voor Verzorgenden

http://link.springer.com/journal/41183

List of Papers (Total 38)

Speeddate of blinddate?

De ene leerling is de andere niet, en ook docenten en werkbegeleiders hebben ieder hun eigen invalshoek. Als ik leerlingen in groepjes aan het werk wil zetten, kiezen ze altijd hun beste vriendin om mee samen te werken. Dat is vertrouwd en veilig.

Goede voornemens

Zachtjes maak ik de slaapkamerdeur open en kijk om het hoekje. Op het nachtkastje brandt een schemerlampje. Mevrouw Vink rekt zich eens uit.

Vraag en antwoord

Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Even bellen met…

Tim van Iersel is ethicus en geestelijk verzorger in WHZ De Strijp, Rustoord en Leilinde. Over de decembermaand: ‘Een heel mooie tijd, maar het kan ook een heel lastige periode zijn.’

Sinterklaas

Al weken loopt iedereen uit het team met gespitste oren rond. Alle leuke weetjes en grappige informatie, over bewoners en elkaar, slaan wij op en geven wij door aan ‘Sinterklaas’. In dit geval is ‘Sinterklaas’ een gesloten doos met een gleuf; die op de teamkamer staat. Met deze informatie zal de activiteitenbegeleiding de meest briljante sinterklaasgedichten maken.

Moeder opvolgen

Mijn moeder werkt al tientallen jaren als verpleegkundige op de afdeling kraamzorg en verloskunde. Vanaf het moment dat ik kon nadenken, wist ik dat ik schrijver wilde worden.

‘Ik ben een workaholic en kan moeilijk stilzitten’

Als verzorgende ig runt Corrie de Boer haar eigen thuiszorg en heeft ze de stal bij haar boerderij omgebouwd tot zorgcomplex ’t Daalders Plakje.

Borderline

‘Niemand is een klier voor zijn plezier’, dat is toch wel een van de mooiste uitdrukkingen die ik in de zorg heb gehoord. Want als je met een persoon te maken hebt die je vaak claimt, je constant aantrekt en weer afstoot, of zelfs tegen je liegt, dan kan ik me voorstellen dat je tegen je collega’s verzucht: ‘Wat is dat een rotmens.’

Een vast gezicht

Toen ik als verzorgende in de thuiszorg aan de slag ging, had mijn team een planner. Zij zorgde er iedere maand weer voor welke verzorgende op welke route ingepland werd.

Vraag & Antwoord

Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Kennismaking

Het Is inmiddels dertig jaar geleden, die eerste keer dat ik een verpleeghuis betrad en mijzelf tien minuten later in een door vocht beslagen badkamerspiegei aankeek. Hoe was ik hier terechtgekomen? Met de kwalificatie ‘schilder’ op zak leek het niet logisch.

Even bellen met...

Hoe stellen we de wensen van cliënten nóg meer centraal, en passen we de zorg hierop aan? Dat is de hamvraag rondom het project ‘Leven zoals je wilt’. Zonnehuisgroep Amstelland is een van de zorgorganisaties die hieraan meedoet, vertelt projectleider Annelijn van der Slikke.

Stemmen in het hoofd

In het artikel over hoorapparaten op pagina 34 lees je dat als het hoorapparaat van iemand verkeerd staat afgesteld, het de tv-geluiden van de buren kan opvangen.

Hoe thuis mag familie zich voelen?

Het is zaterdagochtend elf uur. De geur van rollade vult de afdeling. Mevrouw Verhoeven, de vrouw van een van de bewoners, komt met een schort voor de keuken uit.

Zomer

Zonder jas naar buiten, vrolijke mensen op straat, sproeten op mijn neus: de zomer geeft mij altijd een lach op mijn gezicht.

De mevrouw van woning 25

Lotgenotenverenigingen kunnen helpen. Hoe fijn is het niet om met lotgenoten te praten, met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of m dezelfde situatie verkeren als jij en pas écht kunnen voelen en begrijpen wat jij doormaakt in lastige en/of verdrietige situaties? Maar wat nou als je dement bent in een gevorderd stadium, je jezelf met begrijpt, je lotgenoten je niet begrijpen en ...

Maartje

Eindelijk is het zomer! Ik tel de dagen af naar mijn vakantie met mijn gezin in Praag. De laatste dagen staan in het teken van werk afronden en overdragen.

Even bellen met...

Sarah Janus keek naar redenen voor het gebruik van psychofarmaca bij cliënten met dementie in het verpleeghuis. Zij promoveerde hiermee aan de Universiteit Twente.

vraag & antwoord

Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Eindelijk een doorbraak?

Al jaren schrijf ik blogs voor de website van dit blad. Ik denk dat zo’n beetje alle onderwerpen die met het werk in de ouderzorg te maken hebben, voorbij zijn gekomen. Toen ik laatst mijn blogs teruglas, viel het me op dat er feitelijk bitter weinig is veranderd in de kwalijke berichtgeving rondom de ouderenzorg. In al die jaren is er steeds veel ophef in de media over zaken als ...

Haat-liefdeverhouding met Hugo

Zonder dat je het weet, Hugo, hebben jij en ik een beetje een haat-liefdeverhouding. Vrijwel tegelijkertijd schreven wij vorig jaar zomer een open brief naar staatssecretaris Van Rijn. Alleen had jij, naast dat je een bekende Nederlander bent, nog een heel groot voordeel.

Een voorzetje

De discussie ging ongeveer zo: Hugo: ‘Gastredacteur bij TvV, wat vind jij?’ Carin: ‘Leuk toch? Alhoewel…’ Hugo: ‘Precies, het is een vaktijdschrift, wat weten wij nou van het zorgvak?’ Carin: ‘Tja, daar heb je een punt.’

Even bellen met..

Van de ouderen die thuis wonen, is 15 tot 30 procent ondervoed. Om dit tegen te gaan, heeft de Stuurgroep Ondervoeding de website goedgevoedouderworden.nl gelanceerd. Onderzoeker van de stuurgroep Emmelyne Vasse: ‘Ouderen hebben net zoveel vitamines en mineralen nodig als ieder ander.’

Vraag & antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

& Antwoord

Zit je met een vraag die collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.