TvV Tijdschrift voor Verzorgenden

http://link.springer.com/journal/41183

List of Papers (Total 47)

Valpreventie op hakjes

SamenvattingHet is een rustige middag op de woongroep. Mevrouw Houben, een chique Limburgse dame, loopt rond op de woning. Ze geeft de plantjes water met behulp van haar drinkglas dat ze keer op keer vult bij de kraan.

Speeddate of blinddate?

De ene leerling is de andere niet, en ook docenten en werkbegeleiders hebben ieder hun eigen invalshoek. Als ik leerlingen in groepjes aan het werk wil zetten, kiezen ze altijd hun beste vriendin om mee samen te werken. Dat is vertrouwd en veilig.

Goede voornemens

Zachtjes maak ik de slaapkamerdeur open en kijk om het hoekje. Op het nachtkastje brandt een schemerlampje. Mevrouw Vink rekt zich eens uit.

Tijd voor een praatje?

Onlangs was ik weer eens bij ome Jan, een 92-jarige kennis die ik zo nu en dan opzoek in het verzorgingshuis. Hij was erg blij met mijn bezoek want zo veel aanloop heeft hij niet.

Even bellen met…

Tim van Iersel is ethicus en geestelijk verzorger in WHZ De Strijp, Rustoord en Leilinde. Over de decembermaand: ‘Een heel mooie tijd, maar het kan ook een heel lastige periode zijn.’

Sinterklaas

Al weken loopt iedereen uit het team met gespitste oren rond. Alle leuke weetjes en grappige informatie, over bewoners en elkaar, slaan wij op en geven wij door aan ‘Sinterklaas’. In dit geval is ‘Sinterklaas’ een gesloten doos met een gleuf; die op de teamkamer staat. Met deze informatie zal de activiteitenbegeleiding de meest briljante sinterklaasgedichten maken.

Geen feestmaand

Al in de herfst ging een aantal van onze cliënten naar een groot warenhuis om wat kerstspulletjes te kopen. Voor sommigen is dit een jaarlijks uitje. Ik vind het mooi om te zien dat er heel wat cliënten zijn die hiernaar uitkijken.

Moeder opvolgen

Mijn moeder werkt al tientallen jaren als verpleegkundige op de afdeling kraamzorg en verloskunde. Vanaf het moment dat ik kon nadenken, wist ik dat ik schrijver wilde worden.

‘Ik ben een workaholic en kan moeilijk stilzitten’

Als verzorgende ig runt Corrie de Boer haar eigen thuiszorg en heeft ze de stal bij haar boerderij omgebouwd tot zorgcomplex ’t Daalders Plakje.

Borderline

‘Niemand is een klier voor zijn plezier’, dat is toch wel een van de mooiste uitdrukkingen die ik in de zorg heb gehoord. Want als je met een persoon te maken hebt die je vaak claimt, je constant aantrekt en weer afstoot, of zelfs tegen je liegt, dan kan ik me voorstellen dat je tegen je collega’s verzucht: ‘Wat is dat een rotmens.’

Even bellen met…

In hoeverre hebben verpleeghuisbewoners ‘eigen regie’, en zijn ze daar blij mee? Dat onderzocht antropologe Susanne van den Buuse voor haar promotieonderzoek.

Een vast gezicht

Toen ik als verzorgende in de thuiszorg aan de slag ging, had mijn team een planner. Zij zorgde er iedere maand weer voor welke verzorgende op welke route ingepland werd.

Verwarrend

‘Goedemorgen majesteit.’ Met een lach open ik de gordijnen en ik zie mevrouw Rosa zich nog eens lekker uitrekken. ‘Goedemorgen’, antwoordt mevrouw Rosa.‘Ik heb eens nagedacht, ik benoem je maar tot jonkvrouw. Jij helpt mij altijd zo goed.’

Kennismaking

SamenvattingHet Is inmiddels dertig jaar geleden, die eerste keer dat ik een verpleeghuis betrad en mijzelf tien minuten later in een door vocht beslagen badkamerspiegei aankeek. Hoe was ik hier terechtgekomen? Met de kwalificatie ‘schilder’ op zak leek het niet logisch.

Vraag & Antwoord

Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

Even bellen met...

Hoe stellen we de wensen van cliënten nóg meer centraal, en passen we de zorg hierop aan? Dat is de hamvraag rondom het project ‘Leven zoals je wilt’. Zonnehuisgroep Amstelland is een van de zorgorganisaties die hieraan meedoet, vertelt projectleider Annelijn van der Slikke.

Stemmen in het hoofd

In het artikel over hoorapparaten op pagina 34 lees je dat als het hoorapparaat van iemand verkeerd staat afgesteld, het de tv-geluiden van de buren kan opvangen.

Hoe thuis mag familie zich voelen?

Het is zaterdagochtend elf uur. De geur van rollade vult de afdeling. Mevrouw Verhoeven, de vrouw van een van de bewoners, komt met een schort voor de keuken uit.

Zomer

Zonder jas naar buiten, vrolijke mensen op straat, sproeten op mijn neus: de zomer geeft mij altijd een lach op mijn gezicht.

De mevrouw van woning 25

Lotgenotenverenigingen kunnen helpen. Hoe fijn is het niet om met lotgenoten te praten, met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of m dezelfde situatie verkeren als jij en pas écht kunnen voelen en begrijpen wat jij doormaakt in lastige en/of verdrietige situaties? Maar wat nou als je dement bent in een gevorderd stadium, je jezelf met begrijpt, je lotgenoten je niet begrijpen...