Denkbeeld

http://link.springer.com/journal/12428

List of Papers (Total 170)

Ten slotte

Mevrouw Drenth is niet meer. Ze werd bijna honderd. ‘Niet in de wieg gesmoord,’ zouden ze in de kop van Noord-Holland zeggen. De familie heeft de laatste dagen een aantal keer uitgesproken dat het ‘goed is zo’ en daarin hebben ze rationeel gezien volkomen gelijk. Mevrouw Drenth kon en wilde niet meer, zoveel was wel duidelijk. Maar acceptatie betekent natuurlijk ook weer niet dat ...

Mist

De man van Tineke Reijbroek kreeg dementie op jonge leeftijd en overleed in 2015. ‘Hij was op, wou niet meer.’

Een dagje aan het strand Maar dan het hele jaar door

Zes jaar geleden bezocht snoezelexpert Ilse Achterberg een beurs waar zij een strandkamer ontdekte die ontwikkeld was voor de wellness-sector. ‘Zoiets moeten we ook hebben voor ouderen met dementie,’ dacht ze meteen. Inmiddels is de kamer gerealiseerd in het Amsterdamse zorgcentrum Vreugdehof. Redacteur Theo Royers ging erheen voor een dagje indoor strand.

Eigen kijk

Vorige maand kwam mijn naaste collega naar me toe met een fotoboek in haar hand.

Met passie

In huiskamer 3 van verpleeghuis Nieuw Vredeveld hebben zich op Goede Vrijdag een zevental bewoners verzameld om naar de Matthäus-Passion van Bach te luisteren.

Werk aan de winkel

De tijd vliegt en inmiddels loop ik al een behoorlijk tijdje mee in de dementiezorg. Vergeleken met 1978, toen ik voor het eerst op een afdeling voor mensen met dementie kwam werken, is er veel bereikt.

Wel of niet

De afgelopen maanden is er veel gebeurd in mijn leven. Mijn dochter, mijn maatje in mijn leven die altijd voor me klaarstond, is onverwacht overleden.

De juiste activiteit

Jacob Mol en zijn vrouw hadden mooie plannen. Eenmaal met pensioen zouden ze een zeilboot kopen en de mooiste eilanden van de wereld langsgaan. Griekenland, de Caraïben, de Seychellen. Een zilte wind door de grijze haren, een azuurblauwe zee die kleur geeft aan de oude dag. Maar toen deed Alzheimer zijn intrede en veranderde alles.

Rooms snoezelen

Geestelijk verzorger Margreet Meijer (1947) werkte jarenlang in de psychogeriatrie.

Knoop in je zakdoek

In het Vlaams-Limburgse Hamont-Achel sloegen de referentiepersonen dementie van de twee woonzorgcentra de handen in elkaar om kinderen te laten kennismaken met dementie. Met financiële steun van de stad gaan Marleen Custers (WZC Aan de Beverdijk) en Inge Dreesen (WZC Sint-Jan Berchmanstehuis) alle klassen van het derde leerjaar (groep 5) af met een interactief theater.

Frits

Ik ontmoette hem voor het eerst in november 2009 in het Alzheimer Café in Amstelveen, waar ik die avond representatief werk deed voor de afdeling dagbehandeling neuropsychiatrie van GGZInGeest. ‘Mijn dokter heeft gezegd dat ik hier maar eens moest gaan kijken,’ zo vertrouwde Frits me toe in onvervalst plat Amsterdams. ‘Je moet namelijk weten: ik ben dement. Dat heeft de neuroloog ...

Regeren is vooruitzien

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart kon de ouderenzorg zich in een warme belangstelling van de politiek verheugen. Geld voor met name de verpleeghuissector leek haast sneller uitgegeven te zullen gaan worden dan het kon worden gedrukt. Inmiddels zitten we echter midden in een gecompliceerde formatie en hebben belangengroepen van velerlei pluimage zich bij de ...

Niet saai!

‘Lees jij dàt…??’ Met moeite onderdrukt mijn collega, nota bene docent aan de opleiding tot verpleegkundige, zijn weerzin als hij op mijn bureau het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg ziet liggen.

Gerustgesteld

Mijn dementiehersenen zorgen ervoor dat ik een onderwerp soms niet los kan laten. De gedachte dat ik straks misschien in een luier moet plassen, komt steeds terug in mijn hoofd. Toen ik een paar maanden geleden op bezoek was in De Reigershoeve in Heemskerk, was ik verkocht. Al die beesten… Ik was meteen verliefd op de varkens, maar ook op de vrijheid en de ruimte. Ik dacht: hier ...

Dementie en de dokter

Nadat Nico de diagnose dementie te horen had gekregen, richtte de geriater het woord tot zijn dochter. Zij kreeg tekst en uitleg over de ziekte. Nico zelf zat er wat bedremmeld naast. Alsof hij er van het ene op het andere moment niet meer toe deed. Ook zijn dochter vond het een vreemde gang van zaken. ‘Ik ben niet dement hoor,’ zei ze wijzend naar haar vader, ‘hij is de patiënt.’ ...

Vrienden verliezen

De moeder van Simone Daalder is lid van een bridgeclub. Daar komen haar meeste contacten vandaan. Sinds ze aan dementie lijdt zijn deze mensen helaas een voor een afgehaakt.

Resonantie

Na twee minuten druppelden er tranen over de wangen van mijn vriendin. Net als ikzelf bij een eerdere gelegenheid was ze ontroerd door het lied Mama Hold My Hand, uitgevoerd door de Amerikaanse zanger en muzikant Aloe Blacc, begeleid door een strijkorkestje.

De term ‘onbegrepen gedrag’ is te prefereren boven ‘probleemgedrag’

De term ‘probleemgedrag’ was jarenlang gemeengoed om bepaalde gedragingen van mensen met dementie aan te duiden die belastend konden zijn voor henzelf of hun omgeving. Maar raakte het individu door die omschrijving niet buiten beeld en werden mensen zo niet te zeer vereenzelvigd met hun aandoening? En dus kwam er een nieuwe term: ‘onbegrepen gedrag’. Goede ontwikkeling?

Het ‘echte werk’

Het is 14.15 uur en het indringende geluid van mijn pieper gaat. Een blik op het venster leert dat ik mevrouw Veenstra ‘op de bel heb’, zoals dat in het verpleeghuisjargon heet. Mevrouw Veenstra is niet graag ‘onder de mensen’ en verblijft bijna 24/7 op haar kamer.

Het juiste moment

Ik word heel blij van de vergrijzing van de Nederlandse samenleving. Met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kan immers voor velen het Grote Genieten beginnen. Maar de pensioenleeftijd en het dichterbij komende verlies van gezondheid en naasten vormen ook een memento mori.

Betrek mij in keuzes

Het voorval met mijn vriendin waar ik het de vorige keer over had, blijft mij bezighouden. Voor mij is het belangrijk dat als ik iets verder in mijn dementie ben, dat ik dan geholpen word.

Ondersteunend communiceren bij dementie

Communiceren doen we allemaal, iedere dag. Maar om sommige mensen, bijvoorbeeld ouderen met dementie, te kunnen bereiken en begrijpen is die huis-tuin-en-keukencommunicatie soms niet genoeg.

Nooit meer spiekbriefjes

Nu mensen met dementie steeds vaker en langer thuis blijven wonen, zijn ondersteunende hulpmiddelen meer nodig dan ooit. Mediaspecialist Jan van Galen merkte dat zijn alleenwonende vader steeds vaker dingen begon te vergeten en bedacht daar iets op: een digitale geheugensteun in de vorm van een (digitaal) fotolijstje.

Is dat mijn toekomst?

Suus Joosten heeft Lewy Body Dementie. Lezers van Denkbeeld konden eerder al kennis met haar maken in het augustus- en oktobernummer van vorig jaar.