Denkbeeld

http://link.springer.com/journal/12428

List of Papers (Total 157)

Pact

Hoe nu verder?

Samenvatting Mevrouw Bierens woont in een appartementencomplex voor senioren. Ze maakt al jaren deel uit van ‘de dames van de flat’, een vriendinnengroep die dagelijks bij elkaar op visite komt. Theedrinken, kletsen, ze vond het heerlijk. De laatste tijd echter voelt ze zich niet op haar gemak. Ze volgt de gesprekken niet meer en soms wordt ze raar aangekeken. Of snibbig...

Terugkijken

Terugkijken op 2017 kan ik niet anders dan vanuit mijn persoonlijk leven. Eind januari krijg ik te horen dat mijn vader – op en top geriatrisch patiënt maar nog thuiswonend met mijn moeder – met spoed is opgenomen in het ziekenhuis: onderkoeld, vocht achter de longen en nog amper bij bewustzijn.

Eiercrisis

De geur van gebakken eieren. Daar kan voor mij geen Channel no. 5 tegenop. Ik posteer mij in huiska mer 7 in de op ervaring gebaseerde hoop dat zuster Yvonne mij ook een eitje zal aanbieden. Wanneer er een overschiet, want volkomen terecht hanteert zij het principe ‘eigen bewoners eerst’.

Loslaten

Suus Joosten heeft Lewy Body Dementie; in deze column vertelt ze wat dat met haar doet.

Romantiek – voor jong en oud

Romantiek is van alle tijden en leeftijden, maar voor jongeren is dit niet altijd vanzelfsprekend. Die constatering inspireerde het lerarenteam van IMB Brugge, campus Blydhove en medewerkers van woonzorgcentrum De Vliedberg om leerlingen van het zevende jaar Thuis- en bejaardenzorg te laten ervaren dat hun generatie geen alleenrecht heeft op de beleving van romantiek. In het...

Muziek!

De documentaire ‘Alive Inside: a Story of Music and Memory’ is te zien op Netflix; voor meer informatie over Radio Remember: www.​radio-remember.​nl

Stelling: Bemoeizorg: het doel heiligt de middelen

Mag je je assertief met mensen bemoeien die zorg weigeren, wanneer zo’n interventie voor hun bestwil is? Of brengt dit iemands identiteit in gevaar?

Ten slotte

Mevrouw Drenth is niet meer. Ze werd bijna honderd. ‘Niet in de wieg gesmoord,’ zouden ze in de kop van Noord-Holland zeggen. De familie heeft de laatste dagen een aantal keer uitgesproken dat het ‘goed is zo’ en daarin hebben ze rationeel gezien volkomen gelijk. Mevrouw Drenth kon en wilde niet meer, zoveel was wel duidelijk. Maar acceptatie betekent natuurlijk ook weer niet dat...

Levenskunst

Op 2 september was ik bij de boekpresentatie van Gebroken glas. In dit boek met ervaringsverhalen uit het verpleeghuis laat Fia Oomen, geestelijk verzorger in een verpleeghuis in Zeist, de lezer kennismaken met oude mensen vol veerkracht.

Genuanceerde kijk

Afgelopen weken was er weer veel aandacht voor de dementievriendelijke samenleving. Zo startte Alzheimer Nederland de campagne ‘Teken voor een dementievriendelijk Nederland’ waarin burgers worden opgeroepen steun te betuigen aan meer begrip en support voor mensen met dementie.

‘Vrijwillige’ bijdrage

Na het overlijden van mijn dochter hadden ze op de dagbehandeling geen tijd om me op te vangen. Je mag wel komen, zeiden ze, maar je mag niet over haar praten. Maar natuurlijk kan ik niet garanderen dat ik niet verdrietig word! We hebben toen in overleg met elkaar afgesproken dat we ermee zouden stoppen.

Welkom in het verpleeghuis

Meneer De Bie heeft de aanwijzingen op het pakje nauwgezet gevolgd. De oven is voorverwarmd. Het dikke cakebeslag past precies in de vorm. Een uurtje, dan is hij klaar, zijn eerste cake.

Meneer Smit doet weer mee: DemenTalent in Heiloo

Villa Westervenne in Heiloo, een onderdeel van De Zorgcirkel, is een huiselijke locatie waar thuiswonende ouderen met geheugenproblemen kunnen deelnemen aan dagactiviteiten. In het kader van het onderzoeksprogramma Ontmoetingscentra 3.0 is Villa Westervenne benaderd om mee te doen met DemenTa- lent, een succesvol project dat mensen met dementie gelegenheid biedt om als...

Mist

De man van Tineke Reijbroek kreeg dementie op jonge leeftijd en overleed in 2015. ‘Hij was op, wou niet meer.’

Een dagje aan het strand Maar dan het hele jaar door

Zes jaar geleden bezocht snoezelexpert Ilse Achterberg een beurs waar zij een strandkamer ontdekte die ontwikkeld was voor de wellness-sector. ‘Zoiets moeten we ook hebben voor ouderen met dementie,’ dacht ze meteen. Inmiddels is de kamer gerealiseerd in het Amsterdamse zorgcentrum Vreugdehof. Redacteur Theo Royers ging erheen voor een dagje indoor strand.

Eigen kijk

Vorige maand kwam mijn naaste collega naar me toe met een fotoboek in haar hand.