Kinderopvang

http://link.springer.com/journal/41189

List of Papers (Total 69)

8 Tips voor spelen met zand & water

Samenvatting Op 15 mei organiseren we de jaarlijkse Dag van de Groene Kinderopvang, in samenwerking met Groen Cement. En op 29 juni is het weer Modderdag! We kijken eens verder dan de heksensoep en modderkunst. Hier 8 tips om te spelen met zand en water, maar dan anders.

7 tips voor kinderparticipatie

Samenvatting Wil je kinderen in de bso een stem geven? Ga dan aan de slag met kinderparticipatie. En dat hoeft niet alleen in te houden dat ze gaan vergaderen. Je kunt kinderparticipatie ook op andere manier invullen! Doe inspiratie op met de volgende tips.

Pijnlijk mooi

SamenvattingJacqueline butti combineert pedagogiek met media. Ze werkt al 30 jaar als pm-er bij korein, studeerde af als orthopedagoge en is programmamaker radio in eindhoven.

3 vragen over

Wat is ervoor nodig om pedagogisch medewerkers minder handelingsverlegen te maken bij de aanpak van kindermishandeling? Oefening baart kunst, bedacht Annelies Snijders, staffunctionaris beleid & kwaliteit bij MIK Kinderopvang. Voor haar masteropleiding Pedagogiek ontwikkelde ze daarom het spel PAKVASt, samen met vijf medestudenten afkomstig uit het onderwijs en de (jeugd)zorgsector.

Wereldbaan

DORIEN GERRITSEN IS PEDAGOGISCH MEDEWERKER BIJ DE PINKENSTAL VAN KINDEROPVANGORGANISATIE EIGEN & WIJZER IN LOOSDRECHT EN GEEFT DAARNAAST OPVOEDONDERSTEUNING AAN OUDERS EN PROFESSIONALS.

Kinderboeken

In dit hardkartonnen prentenboek met afgeronde hoeken en sfeervolle illustraties komen alle maanden van het jaar langs. Op elke dubbele pagina vinden we dezelfde dieren terug, maar elke maand gedragen zij zich net weer iets anders. Zo droomt de eekhoorn in januari van lekkere beukennootjes, zoekt hij in februari de nootjes op die hij in oktober verstopt heeft en bouwt hij samen...

Thema: sneeuw & ijs

Verzamel allemaal moois buiten: bessen, bladeren, takjes. Doe deze in een cupcake-houder met een touwtje. Giet er water overheen. Laat buiten in de vrieskou hard worden en klaar is je ijshanger! Laat je het touwtje door alle bakjes lopen, dan maak je een slinger.

Reizen met een tijdmachine

Aan het eind van het jaar is ‘tijd’ een mooi onderwerp. Er is een jaar voorbij en er komt weer een gloednieuw jaar aan: 2018. Dat is ‘nu’, maar hoe was het leven bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog en hoe ziet onze planeet er uit in het jaar 5000? Een onderwerp om heerlijk over te filosoferen. Geef het handen en voeten met het thema ‘Tijdmachine’.

Stille Jacky

Jacky kwam vorige maand voor het eerst wennen bij ons op de groep. Jacky is veertien maanden en wij hielden er al rekening mee dat het heftig zou worden voor haar. Kinderen die op deze leeftijd komen wennen, hebben het vaak zwaarder. Na een overdracht en een knuffel gaf mama Jacky over. Ze gaf geen kik.

3 vragen over

Is er een ondergrens bereikt als het gaat om de flexibele inzet van pedagogisch medewerkers? Ja, zegt de FNV, die werkgevers in de kinderopvang beticht van een flex- verslaving. Werkgevers verwachten echter ook volgend jaar een beroep te moeten doen op de flexibiliteit van werknemers. FNV-bestuurder Ilse van der Weiden legt uit wat er mis is.

5 tips voor meer klantgerichtheid

In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: Klantgerichtheid is niet alleen voor je manager. Ook als pedagogisch medewerker en uiteraard als gastouder moet je klantgericht zijn. Wat kun je doen om de klant nog meer koning te laten zijn?

Kinderboeken

Omdat vijfentwintig jaar geleden het eerste deel verscheen van De mooiste vis van de zee, nu aandacht voor dit achtste deel. Net als in de andere delen vallen de mooie illustraties op. De vissen zijn voornamelijk blauw, paars en groen.

Thema: herfstknutsels

In de herfst liggen de takken, dennenappels, eikels en kastanjes weer massaal op de grond. Gratis materiaal waar je oneindig mee kunt knutselen. Kijk wat je er allemaal mee kunt maken!

Mannen

Als er weer een bericht komt – zo gemiddeld eens per jaar – over mogelijk of vermeend misbruik in de kinderopvang, moet ik altijd denken aan de verschillende partijen die hier onder te lijden hebben.

Puntje van pont

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

Ren je rot

Hardlopen is een makkelijk toegankelijke sport. Je hebt geen sportclub of kostbare materialen nodig voor een rondje joggen. Ook ouders die geen budget hebben voor boksen of pilates, kunnen hun kind lekker laten rennen. Zet met de kinderen een hardloopclubje op met een ambitieus doel: meedoen aan een echte ‘5K,’ een vijfkilometerloop.

Zusjesliefde

Baby Anna heeft een zus, Iris van drie, die op de peutergroep zit. Anna is een actieve baby, die lekker van zich laat horen. Haar zus is meer timide, heel sensitief en stil op de groep. Hoe drukker het is op de groep, hoe meer zij zich terugtrekt. De zusjes zijn duidelijk erg gek op elkaar:

De PO-Raad, sectororganisatie voor het onderwijs

Steeds vaker lijkt het of scholen de kinderopvang zelf willen regelen. Dit schooljaar start bijvoorbeeld de Van Ostadeschool in Den Haag met peuteronderwijs. De schooldirecteur ziet dit als begin. ‘Hoe jonger we ze hier kunnen verwelkomen, hoe beter.’ Willen meer scholen de kinderopvang buitenspel zetten? De PO-Raad ondervroeg schoolbesturen begin dit jaar over dit onderwerp.

Littekens vertellen een verhaal

Als je valt of je snijdt, is de schram met een week alweer genezen. Maar soms blijft een litteken achter. Zo’n litteken vertelt een verhaal en maakt je uniek. De achtplussers verdiepen zich in littekens.

Advies

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.