Kinderopvang

http://link.springer.com/journal/41189

List of Papers (Total 54)

Wereldbaan

DORIEN GERRITSEN IS PEDAGOGISCH MEDEWERKER BIJ DE PINKENSTAL VAN KINDEROPVANGORGANISATIE EIGEN & WIJZER IN LOOSDRECHT EN GEEFT DAARNAAST OPVOEDONDERSTEUNING AAN OUDERS EN PROFESSIONALS.

Reizen met een tijdmachine

Aan het eind van het jaar is ‘tijd’ een mooi onderwerp. Er is een jaar voorbij en er komt weer een gloednieuw jaar aan: 2018. Dat is ‘nu’, maar hoe was het leven bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog en hoe ziet onze planeet er uit in het jaar 5000? Een onderwerp om heerlijk over te filosoferen. Geef het handen en voeten met het thema ‘Tijdmachine’.

Stille Jacky

Jacky kwam vorige maand voor het eerst wennen bij ons op de groep. Jacky is veertien maanden en wij hielden er al rekening mee dat het heftig zou worden voor haar. Kinderen die op deze leeftijd komen wennen, hebben het vaak zwaarder. Na een overdracht en een knuffel gaf mama Jacky over. Ze gaf geen kik.

3 vragen over

Is er een ondergrens bereikt als het gaat om de flexibele inzet van pedagogisch medewerkers? Ja, zegt de FNV, die werkgevers in de kinderopvang beticht van een flex- verslaving. Werkgevers verwachten echter ook volgend jaar een beroep te moeten doen op de flexibiliteit van werknemers. FNV-bestuurder Ilse van der Weiden legt uit wat er mis is.

Kinderboeken

Omdat vijfentwintig jaar geleden het eerste deel verscheen van De mooiste vis van de zee, nu aandacht voor dit achtste deel. Net als in de andere delen vallen de mooie illustraties op. De vissen zijn voornamelijk blauw, paars en groen.

Mannen

Als er weer een bericht komt – zo gemiddeld eens per jaar – over mogelijk of vermeend misbruik in de kinderopvang, moet ik altijd denken aan de verschillende partijen die hier onder te lijden hebben.

Puntje van pont

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

Ren je rot

Hardlopen is een makkelijk toegankelijke sport. Je hebt geen sportclub of kostbare materialen nodig voor een rondje joggen. Ook ouders die geen budget hebben voor boksen of pilates, kunnen hun kind lekker laten rennen. Zet met de kinderen een hardloopclubje op met een ambitieus doel: meedoen aan een echte ‘5K,’ een vijfkilometerloop.

Slechte kleding

Het is nog geen half september als ik dit schrijf en de herfst lijkt al volop te zijn losgebarsten. Voor morgen is een herfststorm voorspeld en het regent al de hele week.

Advies

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

Thema: Herfst

Binnen blijven in de herfst? Welnee! Spring rond in de bladeren, zoek paddenstoelen en verzamel al het moois dat nu op de grond gevallen is.

Kinderboeken

Dit kartonnen boekje voor dreumesen is werkelijk een juweeltje. Het begint meteen al bij de voorkant waar, door aan het schuifje te trekken, een mooie rode appel verandert in een klokhuis. Maar dan sla je de bladzijde om en… schittert een zon je tegemoet.

Narcissus

Een jonge jager knielt neer bij een beekje met het helderste water. Als hij knielt ziet hij zijn eigen spiegelbeeld en hij wordt op slag verliefd, op zichzelf. Dit overkwam Narcissus en we hebben heden ten dage nog twee woorden die ons aan deze Griekse mythe doet herinneren.

Beweegactiviteit: Peuterpret

Leg een luchtbed neer, blaas dit op (niet te hard). Laat de kinderen er eerst eens aan voelen en op zitten.

Thema: wormen

Heb je wel eens gezien hoe een merel een worm uit de grond trekt? Het lijkt een eenvoudig klusje, maar probeer het zelf maar eens. Dat is lastiger dan je denkt.

Applaus voor jezelf

Op de derde donderdag in september is het weer zover: het is de dag van de pedagogisch medewerker (en gastouder). Met een beetje geluk word je dan verrast met een presentje van de ouders en/of je werkgever. Die dag is een leuke aanleiding om jullie weer eens in het zonnetje te zetten. Een beetje meer trots op je vak en zelfbewustzijn kan geen kwaad.

Boze ouders

Bink werd vrijdagochtend gebracht en na een overdracht ging hij gelijk op onderzoek uit. Eerst even het speelgoed uit de bak halen en daarna door om zich op te trekken aan de bank.

Kids actief 8+: Geldzaken

Geld lijkt misschien een nogal zakelijk thema voor kinderen, maar geld als ruilmiddel is nu eenmaal onderdeel van ons dagelijks bestaan. Kinderen leren met dit thema dat dingen geld kosten en dat ze daarom bijvoorbeeld zuinig moeten zijn op hun speelgoed of op spullen in het kindercentrum. Ga op een speelse manier met het thema aan de slag!

Hup naar buiten!

Je staat er nauwelijks bij stil, maar in de natuur heb je vuur nodig om te overleven. Vuur om te koken, om warm te blijven en om wilde dieren op afstand te houden. Maak vuur alleen in het bijzijn van een volwassene.

J/M

Toen mijn dochters klein waren, liepen ze niet roze jurkjes (die zijn trouwens toch enorm onhandig als baby’s gaan kruipen). En mijn oudste dochter kreeg een garage met autootjes toen ze twee werd. Erg veel belangstelling had ze er helaas niet voor.

De stagiaires

Elk jaar mogen wij stagiaires begeleiden op weg naar hun rol als pedagogisch medewerker. Best een verantwoordelijkheid om ze zo goed mogelijk klaar te stomen voor hun toekomst. Elk jaar weer spannend wat voor een meisje je mag (bij)sturen.

Babyspelletjes

Zet de baby bij je op schoot met zijn gezicht naar je toe, hou hem goed vast.

5 tips: voor het werken met de schijf van vijf

Speelgoeddeskundige Marianne de Valck heeft de schijf van vijf voor spelen ontwikkeld. Kinderen hebben namelijk inspiratie en structuur nodig om goed te kunnen spelen. De hele dag alleen vrij spel werkt niet. Hoe kun je deze schijf van vijf inzetten? Vijf tips.

Tomboys en sissy’s

Wat vind je ervan als een man naar je toekomt en tegen je zegt: ‘Ik beschouw vrouwen voor honderd procent als mensen’. Ik neem aan dat je in opstand komt, omdat hij in zijn denken dus kennelijk ook van het tegenovergestelde als mogelijkheid uitgaat, dat een vrouw niet helemaal een mens is.

Op je handen zitten

Peuter Victor staat te huilen. Collegapeuter Jelle wil weten wat er aan de hand is, maar staat er een beetje hulpeloos naast.