Kinderopvang

http://link.springer.com/journal/41189

List of Papers (Total 62)

Kids actief 8+: Geldzaken

Geld lijkt misschien een nogal zakelijk thema voor kinderen, maar geld als ruilmiddel is nu eenmaal onderdeel van ons dagelijks bestaan. Kinderen leren met dit thema dat dingen geld kosten en dat ze daarom bijvoorbeeld zuinig moeten zijn op hun speelgoed of op spullen in het kindercentrum. Ga op een speelse manier met het thema aan de slag!

Hup naar buiten!

Je staat er nauwelijks bij stil, maar in de natuur heb je vuur nodig om te overleven. Vuur om te koken, om warm te blijven en om wilde dieren op afstand te houden. Maak vuur alleen in het bijzijn van een volwassene.

J/M

Toen mijn dochters klein waren, liepen ze niet roze jurkjes (die zijn trouwens toch enorm onhandig als baby’s gaan kruipen). En mijn oudste dochter kreeg een garage met autootjes toen ze twee werd. Erg veel belangstelling had ze er helaas niet voor.

De stagiaires

Elk jaar mogen wij stagiaires begeleiden op weg naar hun rol als pedagogisch medewerker. Best een verantwoordelijkheid om ze zo goed mogelijk klaar te stomen voor hun toekomst. Elk jaar weer spannend wat voor een meisje je mag (bij)sturen.

Babyspelletjes

Zet de baby bij je op schoot met zijn gezicht naar je toe, hou hem goed vast.

5 tips: voor het werken met de schijf van vijf

Speelgoeddeskundige Marianne de Valck heeft de schijf van vijf voor spelen ontwikkeld. Kinderen hebben namelijk inspiratie en structuur nodig om goed te kunnen spelen. De hele dag alleen vrij spel werkt niet. Hoe kun je deze schijf van vijf inzetten? Vijf tips.

Tomboys en sissy’s

Wat vind je ervan als een man naar je toekomt en tegen je zegt: ‘Ik beschouw vrouwen voor honderd procent als mensen’. Ik neem aan dat je in opstand komt, omdat hij in zijn denken dus kennelijk ook van het tegenovergestelde als mogelijkheid uitgaat, dat een vrouw niet helemaal een mens is.

Op je handen zitten

Peuter Victor staat te huilen. Collegapeuter Jelle wil weten wat er aan de hand is, maar staat er een beetje hulpeloos naast.

Groepsgevoel

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

3 Vragen aan…

Al veertig jaar ziet ze kinderen komen en gaan in de opvang, en elke dag geniet ze nog van haar werk: pm’er Vera Schootemeijer (62) vierde op 1 april haar jubileum bij Kinderdagverzorging De Kasteeltuin in Rotterdam.

Kids actief 8 +

Waarom vinden we poppenhuizen zo leuk? Of Madurodam; onze wereld in miniatuur? Tegelijkertijd vinden we het ook grappig als we over de A44 in de buurt van Leiden rijden en de enorme menselijke figuur zien zitten van museum CORPUS. Een klein voorwerp uitvergroot zien of juist iets groots als een maquette, doet iets prettigs met onze hersenen. Verdeel de groep in ‘Vergroters’ en ...

Jut en Jul

Elke leidster heeft wel een of meerdere kindjes die erg naar haar toe trekken. Ik heb dat ook, en wel met dreumes Lotte.

Thema: Modder

Modder vies? Welnee! Juist met modder kun je fantastisch spelen. Vies worden? Ja graag. Zéker op Modderdag (donderdag 29 juni)!

Bso-spelletjes voor buiten

Alle kinderen gaan in de kring staan. De pedagogisch medewerker wijst één kind aan als tikker en die gaat in het midden van de kring staan.

6 Tips

Een sfeer van verbondenheid is even belangrijk voor het welzijn van kinderen in een groep als voor het team. Hoe kun je die verbondenheid met elkaar creëren? Zes tips uit het Pedagogisch kader diversiteit in kindercentra 0 - 13 jaar.

Bewegen op muziek

Ga met de kinderen in de groep staan, zorg dat ze je allemaal goed kunnen zien. ‘Zullen we eens gaan kijken wat we allemaal met onze armen kunnen?’ Doe eerst een aantal bewegingen voor en zet daarna een muziekje op.

3 vragen aan…

Steeds meer ouders werken buiten kantoortijden: in de avonden, weekenden en soms nachten. Hoe combineren ze dat met hun gezin? En welke kansen liggen er voor kinderopvangorganisaties om hier beter op in te spelen? Melissa Verhoef promoveert op 19 mei aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek over deze onderwerpen.

6 tips: Voor mediagebruik in de bso

Bso’s kunnen bijna niet om het gebruik van media heen. Kinderen hebben op die leeftijd vaak al mobiele telefoons of nemen zelf andere digitale media mee. Maar dat maakt het gebruik van media op de bso niet meteen vanzelfsprekend. In een factsheet van BOinK staan aandachtspunten voor mediagebruik op de bso.

Thema: verwen de vlinders

Een tuin vol met vlinders, dat is toch geweldig? Help ze aan voldoende nectar, een overwinteringskast en maak je eigen vlindervoederschotel.

Negatieve aandacht

Floris, de goedlachse Floris, is druk met een bal. ‘Ba, ba’, roept hij en rent erachteraan. Dat is wat Floris de hele dag doet.

Kids actief 8 +

Schilderen geeft veel voldoening, daarom vinden kinderen het leuk om te doen. Met een flinke roller en een royale bak verf tover je in een middag een hele muur om in een nieuwe kleur en creëer je een totaal andere sfeer. Zijn er in de bso schilderklussen? Betrek er de kinderen bij en maak er een uitdagend en creatief project van.

Natuurbeleving

Het menselijk brein onder het schedeldak van de kinderen waar je mee werkt, is natuurlijk pas een paar jaar oud.

Mishandeling

Kindermishandeling: het is iets waar je eigenlijk niet aan wil denken. Toch komt het voor. En misschien zit er bij jou in de groep wel een kind dat thuis mishandeld of verwaarloosd wordt. Hoe alert ben jij daar op? En weet je precies wat je moet doen als je een vermoeden hebt?

Kids actief 8 +

Stap eens letterlijk in andermans schoenen. Je outfit laat zien wie je bent. Je kunt met je kleding en schoenen laten zien wat je smaak is, maar wat je aantrekt, is ook vaak functioneel. De een draagt misschien een leren jasje om stoer te zijn, de ander omdat het warm en winddicht is op de motor. Een kind draagt andere kleding dan een oude dame en een verpleegkundige heeft niet ...

Hechting

Kinderen hechten zich aan volwassenen om zich heen. Pas als een kind zich veilig voelt en vertrouwde gezichten om zich heen heeft, kan het zich ontwikkelen. Vandaar dat er in de kinderopvang veel belang wordt gehecht aan niet te veel verschillende leidsters op een groep; zeker bij de jongste kinderen.