‘Regierol verzekeraars komt niet uit de verf ’

Zorg en Financiering, Feb 2013

Zorgverzekeraars zijn er sinds de invoering van het zorgstelsel in 2006 nog niet in geslaagd de hun toegewezen regierol vorm te geven. Dat betoogt professor Emile Curfs in zijn oratie bij de aanvaarding van de bijzondere leerstoel ‘Maatschappelijk ondernemen door zorgverzekeraars’.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12513-010-1458-z.pdf

‘Regierol verzekeraars komt niet uit de verf ’

Het afbouwen van financile vergoedingen die zorgverzekeraars achteraf ontvangen, kan helpen om de dienstverlening aan verzekerden te verbeteren; zij worden daarmee financieel verantwoordelijk voor hun zorginkoop, zo stelt het Centraal Planbureau (CPB). - Bovendien verbetert dat de concurrentie. Ziektekostenverzekeraars krijgen van de overheid vooraf een compensatie voor verschillen in de verzekerdenportefeuille. Doel daarvan is risicoselectie te voorkomen. Daarnaast is er ook een nacalculatie. Het onderzoek wijst uit dat de nacalculaties nadelig uitwerken op de doelmatigheidsprikkels voor de zorgverzekeraars. Voor een kleine verzekeraar komt van de extra zorguitgaven 74 procent voor eigen rekening; de rest wordt gedragen door de overheid of via onderlinge verevening met andere zorgverzekeraars. Een grote zorgverzekeraar draagt zelf gemiddeld 54 procent van de extra zorguitgaven. Afbouwen van de correcties achteraf zorgt volgens het CPB voor een gezondere vorm van concurrentie, met toegenomen doelmatigheidsprikkels voor verzekeraars. Bron: AM Signalen, 4 oktober 2010< regierol verzekeraars komt niet uit de verf Zorgverzekeraars zijn er sinds de invoering van het zorgstelsel in 2006 nog niet in geslaagd de hun toegewezen regierol vorm te geven. Dat betoogt professor Emile Curfs in zijn oratie bij de aanvaarding van de bijzondere leerstoel Maatschappelijk ondernemen door zorgverzekeraars. Het wordt hoog tijd dat zorgverzekeraars hun zorginkoop professionaliseren, stelt Curfs. Nu borduren zorginkopers vaak door op wat ze gewend zijn te doen. Op basis van jarenlange ervaring bekijken ze hoe een ziekenhuis zijn verrichtingen kan blijven leveren. Er ontbreekt een theoretisch model over de manier van inkopen, er is te weinig bekend over de doelmatigheid van inkoop en er is vaak geen systeem om met evaluaties de inkoop te verbeteren. Curfs pleit voor afschaffing van de restitutieverzekering, waarbij verzekeraars alle zorg van verzekerden vergoeden. Het lijkt mooi om de vrije keuze van verzekerden heilig te verklaren, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg in natura. Verzekeraars moeten hun klanten dwingen om te kiezen voor kwalitatief goede en doelmatige zorg door te variren met de eigen bijdrage. CZ doet een stapje in de goede richting met de inkoop van oncologiezorg. Curfs leidt het wetenschappelijke onderzoek in de Academische Onderzoekswerkplaats Zorgverzekeraars een samenwerkingsverband van de Open Universiteit, zorgverzekeraar UVIT en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) naar het zorginkoopproces van zorgverzekeraars in Nederland. In deze onderzoekswerkplaats werken wetenschappers samen met de zorginkopers van zorgverzekeraars, omdat zij de juiste onderwerpen aansnijden en de resultaten echt in het zorginkoopproces kunnen implementeren, aldus Curfs. Het doel is de zorginkoop te professionaliseren en te verbeteren. Bron: Zorgvisie, 29 september 2010< (...truncated)


This is a preview of a remote PDF: http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12513-010-1458-z.pdf

Bohn Stafleu van Loghum. ‘Regierol verzekeraars komt niet uit de verf ’, Zorg en Financiering, 2013, pp. 48, Volume 9, Issue 10, DOI: 10.1007/s12513-010-1458-z