‘Hou je mond gezond’

Tandartspraktijk, Nov 2011

Bohn Stafleu van Loghum

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12496-011-0131-x.pdf

‘Hou je mond gezond’

0 Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum legt de gegevens van abonnees vast voor de uitvoering van de (abonnements)overeenkomst. De gegevens kunnen door de uitgeverij worden gebruikt om u te informeren over relevante producten en diensten, tenzij u te kennen heeft gegeven hier bezwaar tegen te hebben 1 Eindredactie: Wim van de Kerkhof , Corinne Nederlof TandartsPraktijk is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum , onderdeel van Springer Media bv, en verschijnt 12 keer per jaar als onafhankelijk vaktijdschrift voor de tandheelkundige praktijk. TandartsPraktijk (TP) is een vaktijdschrift dat zich tot doel stelt te fungeren als intermediair bij de education permanente van de tandarts (algemeen practicus). De redactie is onafhankelijk. Hoewel TP geen wetenschappelijke of sociale richting heeft, dient alle aangeboden kopij wetenschappelijk verantwoord te zijn en binnen Nederlandse normen sociaal aanvaardbaar. Op alle bijdragen in deze uitgave zijn de Standaardpublicatievoorwaarden van Bohn Stafleu van Loghum van toepassing (zie www.bsl.nl/ Auteurs). - In Ontario onderzocht een groep onderzoekers verbonden aan The POWER Study2 (Project for an Ontario Womens Health Evidence-Based Report) de gezondheid van oudere vrouwen. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die geen tandarts bezochten algemeen met een slechtere gezondheid kampten, niet in de laatste plaats doordat ze door gebitsproblemen onvoldoende voedingsstoffen binnen In het rapport Oral health awareness in adult patients with diabetes: a questionnaire study3, in British Dental Journal (BDJ) van oktober beschrijven onderzoekers van Warwick Medical School dat ontstoken tandvlees diabetes en cardiovasculaire aandoeningen verergert en de kans op mondkanker verhoogt. In het onderzoek werden 229 diabetespatinten onderzocht. Slechts 13% van deze patinten was zich bewust van de invloed van ontstoken tandvlees op diabetes en Dat laatste is opvallend: als we al zoveel jaren weten dat ontstoken tandvlees een negatieve invloed heeft op de gezondheid, hoe kan het dan dat zoveel patinten daar nog niet naar handelen? Ligt daar een uitdaging voor samenwerkingsverbanden van artsen en tandartsen? (...truncated)


This is a preview of a remote PDF: http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12496-011-0131-x.pdf

Bohn Stafleu van Loghum. ‘Hou je mond gezond’, Tandartspraktijk, 2011, pp. 1, Volume 32, Issue 11, DOI: 10.1007/s12496-011-0131-x