Yuk en jeuk

Nursing, Apr 2017

Plas, poep, braaksel, riekende wonden. Verpleegkundigen moeten al een sterke maag hebben en niet al te snel van slag raken door hetgeen hun reukorgaan detecteert. We zijn wel wat gewend en zijn er niet (meer) vies van. We zijn gehard door al die lichaamssappen die de natuur ons geeft. Nee, lichaamssappen, daar kunnen we wel wat mee.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41193-017-0054-5.pdf

Yuk en jeuk

Hoofdredacteur Nursing - las, poep, braaksel, riekende wonden. Verpleegkundigen moeten al een sterke maag hebben en niet al te snel van slag raken door hetgeen hun reukorgaan detecteert. We zijn wel wat gewend en zijn er niet (meer) vies van. We zijn gehard door al die lichaamssappen die de natuur ons geeft. Nee, lichaamssappen, daar kunnen we wel wat mee. Weinig verpleegkundigen zijn echter gepokt en gemazeld in de rimboe, dus om ook je madenvrees te overwinnen is misschien wat veel gevraagd. Toch doe ik een poging. Want maden zijn verdraaid goed in het opruimen van bedorven weefsel en dus adequaat in te zetten in de wondzorg. Het is niet gek dat je misschien eerst aan het idee moet wennen. Dat is ook de ervaring van verpleegkundig specialist Louk van Doorn. Hij deed onderzoek naar de beste manier om de maden bij wondzorg te gebruiken. En daarbij zag hij de afkeer in de ogen van verpleegkundigen. In het artikel over madentherapie in dit nummer spreekt hij over de ‘yuk-factor’, wat staat voor de afkeer die mensen hebben van deze krioelende wormpjes. Volgens hem verdwijnt de afkeer als verpleegkundigen goed geïnformeerd worden over de werking van maden en het (biologische) herstelproces van de wond. Bij deze. Het is een interessant artikel geworden. Misschien vallen de maden wel zo in de smaak dat je ze massaal gaat invoeren op je afdeling. En doe dan ook mee met de Nursing Challenge, want er is een toets aan dit onderwerp gekoppeld, waarmee je gelijk kunt testen hoe het staat met je madenkennis. Ook in dit nummer een artikel over chronische jeuk. Jeuk is gekmakend en patiënten lopen het risico in een sociaal isolement terecht te komen. En in een krabcirkel: deze mensen blijven krabben tot er wondjes ontstaan. Als die genezen gaat de huid des te heviger jeuken en gaan ze weer meer krabben. De techniek van habit reversal (het omdraaien van een gewoonte) kan helpen om de krabcirkel te doorbreken. Geen yuk, maar jeuk verminderen dus, door adequate verpleegkundige interventies en je coachingsvaardigheden in te zetten. Even geen riekende wonden, braaksel, poep en plas. Wat een heerlijk afwisselend ‘yuk’-beroep hebben we toch. Alexia Hageman


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41193-017-0054-5.pdf

Alexia Hageman. Yuk en jeuk, Nursing, 2017, 3-3, DOI: 10.1007/s41193-017-0054-5