Hospice De Kromme Rijnstreek

Pallium, Apr 2017

In of rondom hospices zijn vaak kunstwerken geplaatst. Wat voor kunst is dat en waarom is hiervoor gekozen? In deze rubiek ‘In het Zicht’ laten we steeds zo’n kunstwerk zien, met een korte toelichting erbij.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12479-017-0032-2.pdf

Hospice De Kromme Rijnstreek

Hospice De Kromme Rijnstreek In of rondom hospices zijn vaak kunstwerken geplaatst. Wat voor kunst is dat en waarom is hiervoor gekozen? In deze rubiek 'In het Zicht' laten we steeds zo'n kunstwerk zien, met een korte toelichting erbij. In 2011 opende Hospice Kromme Rijnstreek zijn deuren in de gemeente Houten. Voormalig verpleegkundige en beeldend kunstenaar Corrie Mentink-van der Helm maakte voor de opening een beeld: Facts of live. Een serpentijnsteen die staat op een cortenstalen sokkel in de tuin, op een kruispunt van paadjes. Als een baken in weer en wind. - Zorgen “Er is een mooi gedicht over stenen van de Utrechtse dichter Willem Glaudemans. Bij de opening heb ik het beeld aangeboden en daarbij het gedicht voorgedragen. Ik wilde na de opening graag in het hospice werken. Omdat ik van huis uit verpleegkundige ben, ben ik zorgvrijwilliger geworden. Ik vond het werk echt fantastisch om te doen, maar ben ermee gestopt toen mijn man plotseling overleed. Het mooie van het hospice is dat mensen uitvoerig afscheid van elkaar kunnen nemen. Dat heb ik met mijn man niet gekund; daardoor was het iedere keer weer te confronterend om hier te zijn. Het creatieve werk heeft na de dood van mijn man ook even stil gestaan; maar inmiddels heb ik mijn eigen atelier in Houten.” Aanraken “De gladde ronde vormen nodigen uit om de steen aan te raken. Dat mag, maar een steen voel je met je vingertoppen. Niet met de hele hand. Een ring zou de steen kunnen beschadigen. Je moet een steen ook goed impregneren tegen alle weersinvloeden. Daarom kijk ik hem elk jaar even na. Ik kom dus elk jaar weer even terug in het hospice.” een steen leetf goedmoedig langzaam zo traag als dood, stille stoller van het licht een steen stilt rustig tussen de dingen stenen blijven en mensen sterven (Uit het gedicht Stenen van Willem Glaudemans)


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12479-017-0032-2.pdf

Brenda van Dam. Hospice De Kromme Rijnstreek, Pallium, 2017, 33-33, DOI: 10.1007/s12479-017-0032-2