Geen artroscopie bij meniscusscheur?

Huisarts en wetenschap, Jun 2017

Er is al eerder bewezen dat een artroscopische knieoperatie niet nuttig is bij patiënten van middelbare leeftijd met een degeneratieve meniscusscheur. Tot op heden werd gedacht dat een operatie effectiever is wanneer een meniscus geopereerd werd na een traumatische meniscusscheur. Dit onderzoek maakt aannemelijk dat dat toch niet zo is.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12445-017-0165-x.pdf

Geen artroscopie bij meniscusscheur?

0 huis art s & w e t ens ch a p Geen artroscopie bij meniscusscheur? - Er is al eerder bewezen dat een artroscopische knieoperatie niet nuttig is bij patiënten van middelbare leeftijd met een degeneratieve meniscusscheur. Tot op heden werd gedacht dat een operatie effectiever is wanneer een meniscus geopereerd werd na een traumatische meniscusscheur. Dit onderzoek maakt aannemelijk dat dat toch niet zo is. Thorlund et al. onderzochten het effect van knie-artroscopieën. Patiënten met een degeneratieve scheur en traumatische scheur in hun meniscus, die geselecteerd werden uit een grote Deense database, werd 12 en 52 weken na de operatie gevraagd een gevalideerde vragenlijst in te vullen. Dit keer geen medische app, maar wel een app die iedereen zou moeten downloaden, zeker wanneer je werkt als huisarts. De makers van Braintoss hanteren de slogan: ‘braintoss: your thoughts straight into your inbox’, en dat is precies wat deze app doet. Zit je in de auto en realiseer je je opeens dat je nog een patiënt terug moet bellen of iets met een collega moet overleggen, dan klik je op Braintoss en spreek je een korte zin in. Ook handig tijdens het lichamelijk onderzoek of om een hart- en ademfrequentie te noteren. Zodra je verbinding met internet maakt, verschijnt er een mailtje in je inbox met het eerder ingesproken bericht en de oorspronkelijke audioboodschap als bijlage. Tijdens een vergadering kun je met deze app op dezelfde manier een Interessant genoeg vinden zij dat het door de patiënt gerapporteerde herstel statistisch significant beter is bij patiënten met een degeneratieve meniscus zowel na twaalf weken als na een jaar. Het verschil tussen beide groepen was op geen enkel gebied groter dan tien punten (het vooraf gedefinieerde klinische relevante verschil) op een gevalideerde vragenlijst (schaal 0-100). Omdat patiënten met een degeneratieve scheur meestal ouder zijn, vergeleken de onderzoekers de patiënten ook in een oudere groep waarin traumatische meniscusscheuren geopereerd werden. Ook hier deden de patiënten met een traumatische scheur het niet beter. Omdat eerder bij gerandomiseerde placebogecontroleerde onderzoeken is aangetoond dat er geen positief effect korte notitie naar jezelf sturen. Ook biedt de app de optie om een foto te maken, bijvoorbeeld van een visitekaartje of een interessante powerpointpresentatie. Deze afbeeldingen verschijnen eveneens in je inbox. Braintoss staat bij ons beiden in het beginscherm, gewoon omdat we hem zoveel gebruiken. Zoals vaker geldt bij succesvolle apps: een zeer simpele functie, gebruikersvriendelijk uitgevoerd en daardoor zeer handig. ▪ Annet Sollie, Bart Timmers Ook een apptip? Mail naar Bart Timmers () of Annet Sollie (). (...truncated)


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12445-017-0165-x.pdf

Jurgen Damen. Geen artroscopie bij meniscusscheur?, Huisarts en wetenschap, 2017, pp. 259-259, Volume 60, Issue 6, DOI: 10.1007/s12445-017-0165-x