Hup naar buiten!

Kinderopvang, Jul 2017

Je staat er nauwelijks bij stil, maar in de natuur heb je vuur nodig om te overleven. Vuur om te koken, om warm te blijven en om wilde dieren op afstand te houden. Maak vuur alleen in het bijzijn van een volwassene.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0122-x.pdf

Hup naar buiten!

THEMA: SPEEL MET VUUR BOUW EEN KAMPVUUR KINDEROPVANG | JULI/AUGUSTUS 2017 27 - Je hebt nodig: • Firesteel (soort metalen staaf waar je met een ijzerplaatje overheen wrijft, zo ontstaan er vonkjes). • Vuurschaal/kuil in de grond/kaal stuk grond afgebakend met stenen. • Licht ontvlambaar materiaal (droge dennentakjes of bladeren, papier of stukjes boomschors). • Veerstokken (dit zijn houtkrullen of pluizig hout). Graaf een kuil in de grond of gebruik een vuurschaal. Leg het licht ontvlambare materiaal erin. Plaats wat dunne takken tegenover elkaar over het materiaal, in de vorm van een piramide. Houd de veerstokken bij de firesteel en wrijf. Zo ontstaan er vonken. Houd de firesteel bij het licht ontvlambare materiaal en met een beetje geluk gaat het branden. Gaat het vuurtje aan, doe er dan droog hout bij om het te laten branden. ROOSTER BROOD AAN EEN STOK Zoek een grote stok of tak en kneed hier deeg omheen. Deeg is snel te maken met broodmix en water. Stook het vuur lekker op en nu: roosteren maar! TIP: Wikkel aluminiumfolie om het uiteinde van de stok en kneed hier het deeg omheen. Je haalt zo het brood makkelijker van de stok en je voorkomt dat het uiteinde van de stok gaat branden. TIP: Maak nooit vuur in de buurt van bomen en struiken, dichte beplanting of heide. De kans op brand is hier groot. MAAK VUUR MET JE VERGROOTGLAS Houd op een zomerse dag je vergrootglas in de zon voor een stuk (kranten)papier. Beweeg je vergrootglas rustig heen en weer tot je een lichtpuntje op het papier ziet. Houd het vergrootglas nu stil. Even wachten tot het gaat smeulen. DE BESCHREVEN ACTIVITEITEN ZIJN AFKOMSTIG UIT ‘ALLE KINDE REN NAAR BUITEN! HET GROTE NATUURACTIVITEITENBOEK’. DIT BOEK IS GEMAAKT DOOR MARIE KE DIJKSMAN EN JASPER DE RUI TER EN EEN UITGAVE VAN KNNV UITGEVERIJ. PRIJS: € 29,95. WWW.KNNVUITGEVERIJ.NL


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0122-x.pdf

Bohn Stafleu van Loghum. Hup naar buiten!, Kinderopvang, 2017, 27, DOI: 10.1007/s41189-017-0122-x