Kids actief 8+: Geldzaken

Kinderopvang, Sep 2017

Geld lijkt misschien een nogal zakelijk thema voor kinderen, maar geld als ruilmiddel is nu eenmaal onderdeel van ons dagelijks bestaan. Kinderen leren met dit thema dat dingen geld kosten en dat ze daarom bijvoorbeeld zuinig moeten zijn op hun speelgoed of op spullen in het kindercentrum. Ga op een speelse manier met het thema aan de slag!

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0148-0.pdf

Kids actief 8+: Geldzaken

Geld lijkt misschien een nogal zakelijk thema voor kinderen, maar geld als ruilmiddel is nu eenmaal onderdeel van ons dagelijks bestaan. Kinderen leren met dit thema dat dingen geld kosten en dat ze daarom bijvoorbeeld zuinig moeten zijn op hun speelgoed of op spullen in het kindercentrum. Ga op een speelse manier met het thema aan de slag! nu eenmaal onderdeel van ons dagelijks bestaan. Kinderen leren met dit thema dat dingen geld kosten en dat ze daarom bijvoorbeeld zuinig moeten zijn op hun speelgoed of op spullen in het kindercentrum. Ga op een speelse manier met het thema aan de slag! KINDEROPVANG | SEPTEMBER 2017 37 - GELDZAKEN Boodschappen Geef de kinderen een budget (bijvoorbeeld tien euro) en een opdracht: koop een lunch in de supermarkt. Bedenk van tevoren wat je nodig hebt. Broodjes, salade, fruit, broodbeleg, iets te drinken. De rekenmachine gaat mee naar de supermarkt. Laat de kinderen nadenken. Als je in plaats van fruitsap water uit de kraan drinkt, heb je gratis drinken en kun je extra broodbeleg kopen. Door prijzen te vergelijken en keuzes af te wegen, leren kinderen omgaan met geld. Bedenk een munt Geld is slechts een ruilmiddel. Laat de kinderen zelf een munt bedenken. Ze mogen die een naam geven en munten en biljetten ontwerpen. Maak de munten en biljetten van karton en papier of gebruik knopen, fiches of blokjes. Organiseer dan een marktdag, waarbij de kinderen van elkaar producten kopen met de zelfbedachte valuta. Je kunt oefenen met nepproducten, maar je kunt ook broodjes, drinken en kleine (zelfgemaakte) hebbedingen verkopen. Sparen voor een doel Als je iets duurs wilt kopen, moet je daarvoor sparen. In overleg met de ouders ga je samen met de kinderen sparen. Elk kind bedenkt een doel van ongeveer tien euro. Met een klein bedrag per maand, klusjes voor ouders of buurtbewoners (voor hooguit 10 of 20 cent) wordt voor het doel gespaard. Salaris Hoeveel verdient een verpleegkundige of een politieagent en wat moet die daar allemaal van kopen? Vraag een ouder om uitleg te geven. Neem een groot bord of een flipover en schrijf bovenaan het salaris. Zet daar dan samen alle kosten onder: huur, licht, kinderopvang, auto, benzine, eten, kleding, hondenvoer, enzovoort. Zo krijgen de kinderen inzicht in wat ouders allemaal betalen. Arm of rijk Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je ouders elke dag eten op tafel zetten, in een auto rijden en dat je in de zomer lekker met vakantie gaat. Een kind realiseert zich niet dat mensen op veel plekken op onze planeet veel minder te besteden hebben. Laat ze dat zelf uitzoeken op internet. Verdeel de kinderen in duo’s en laat ze een land prikken op een globe. Vervolgens zoeken ze op hoe arm of rijk mensen daar zijn. Wat verdient iemand in Guatemala of Bangladesh? Hoeveel procent van de kinderen gaat naar school in Ecuador en Mongolië? Hoeveel procent is dakloos in Mexico of Indonesië? Zet de getallen voor Nederland op het bord of op een vel papier. Elk duo vertelt wat het heeft ontdekt.


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0148-0.pdf

Carla Overduin. Kids actief 8+: Geldzaken, Kinderopvang, 2017, 37-37, DOI: 10.1007/s41189-017-0148-0