Thema: wormen

Kinderopvang, Sep 2017

Heb je wel eens gezien hoe een merel een worm uit de grond trekt? Het lijkt een eenvoudig klusje, maar probeer het zelf maar eens. Dat is lastiger dan je denkt.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0139-1.pdf

Thema: wormen

THEMA: WORMEN Heb je wel eens gezien hoe een merel een worm uit de grond trekt? KINDEROPVANG | SEPTEMBER 2017 19 - Dat is lastiger dan je denkt. TIP: het is een fabeltje dat een regenworm verder leeft als hij in tweeën breekt. Een regenworm is opgebouwd uit ringen. Aan de achterkant kan hij er wel een paar missen, die groeien weer aan. Maar een regenworm gaat, net als alle andere dieren, dood als hij in tweeën breekt. Niet doen dus! Strijk tegen de haren in Een regenworm heb je zo gevonden. Steek een schep in de grond en beweeg heen en weer. Op gras werkt dit het beste. De kans is groot dat er regenwormen naar boven komen. Bekijk de regenwormen met een loep van dichtbij. Een regenworm lijkt glad, maar het lichaam is bedenkt met hele kleine haartjes. Strijk met twee vingers langs het lichaam. En nu andersom. Voel je het verschil? Als je tegen de haren instrijkt, voelt dat heel anders aan. Je strijkt dan van de kont naar de mond. Wormenhotel Benieuwd hoe een worm onder de grond leeft? En wat hij daar uitspookt? Met een wormenhotel ontdek je het. Dit heb je nodig: • doorzichtige bak • aarde • zand • wat steentjes (of koffieprut) • oudere afgevallen bladeren • 3 á 4 wormen Leg onderin de bak steentjes of koffieprut. Dit heb je nodig om de grond vochtig te houden. Begin met een laag aarde, gevolgd door een laag zand. Doe dit om en om tot de bak voor driekwart vol is. Dek af met oude bladeren. Zet nu de wormen in hun hotel. Houd de grond vochtig en leg er af en toe wat verse blaadjes en gras bij. Wacht een paar dagen en je zult zien dat de wormen gangen hebben gegraven. Door die gangen komt het regenwater goed bij de wortels van de planten. Laat de wormen na een week weer vrij. DE BESCHREVEN ACTIVITEITEN ZIJN AFKOMSTIG UIT ‘ALLE KINDEREN NAAR BUITEN! HET GROTE NATUURACTIVITEITENBOEK’. DIT BOEK IS GEMAAKT DOOR MARIEKE DIJKSMAN EN JASPER DE RUITER EN EEN UITGAVE VAN KNNV UITGEVERIJ. PRIJS: € 29,95. WWW.KNNVUITGEVERIJ.NL


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0139-1.pdf

Bohn Stafleu van Loghum. Thema: wormen, Kinderopvang, 2017, 19-19, DOI: 10.1007/s41189-017-0139-1