Xenia Hospice in Leiden: Aspirientje voor de geest

Pallium, Sep 2017

In of rondom hospices zijn vaak kunstwerken geplaatst. Wat voor kunst is dat en waarom is hiervoor gekozen? In deze rubriek ‘In het Zicht’ laten we steeds zo’n kunstwerk zien, met een korte toelichting erbij.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12479-017-0063-8.pdf

Xenia Hospice in Leiden: Aspirientje voor de geest

Xenia Hospice in Leiden Door Esmée Hagens Esmée Hagens is PR-medewerker bij De Kunstverleners - Aspirientje voor de geest In of rondom hospices zijn vaak kunstwerken geplaatst. Wat voor kunst is dat en waarom is hiervoor gekozen? In deze rubriek ‘In het Zicht’ laten we steeds zo’n kunstwerk zien, met een korte toelichting erbij. In het centrum van Leiden staat een bijzonder hospice. Xenia is het enige hospice in Nederland voor jongeren en jongvolwassenen. Er hangen permanent 18 kunstwerken die regelmatig worden verwisseld. Zo blijft er altijd iets om over te praten... De Kunstverleners De kunstwerken worden verzorgd door Stichting De Kunstverleners die voornamelijk Leidse kunstenaars betrekt bij deze vorm van kunstuitleen. De Stichting wil via kunst en kunstbeoefening een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven voor mensen die van zorg afhankelijk zijn. Dit doen De Kunstverleners door contacten tot stand te brengen tussen professionele kunstenaars in alle disciplines, cultuurexperts, jonge talenten en mensen die afhankelijk zijn van zorg. Remko Koopman Stichting De Kunstverleners werkt samen met Xenia hospice in Leiden, waar momenteel drie kunstwerken van Remko Koopman bewonderd kunnen worden. Beeldend kunstenaar Remko Koopman (Leiden, 1974) is vanuit het straatwerk als ‘graffiti artist’ gaan studeren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en daar opgeleid tot grafisch vormgever. Vanuit zijn persoonlijke ervaring met ziekte is het voor hem een bijzondere ervaring dat hij in Xenia hospice mag exposeren. Vooral de eerlijke reactie van de gasten op zijn kunstwerken raakt hem. Zijn werk past goed in het hospice, omdat zijn werk de jongere generatie het meest inspireert. Er zitten veel details en opvallende kleuren in zijn werk, waardoor het interessant blijft om naar te kijken en er steeds iets nieuws in te ontdekken valt. Escapisme In zijn werk is ‘escapisme’ een belangrijk thema. Hij gebruikt muziek om diepte in zijn eigen, veilige wereld te scheppen. Bezwerende muziek als techno, drum & bass, minimal music, maar ook jazz. Muziek is volgens hem dan ook de hoogste kunstvorm om mensen emotioneel te raken. Vanuit de muziek maakt hij beelden om mensen zijn futuristische wereld te laten zien. Toekomstbeelden die te maken hebben met nanotechnologie en science fiction, op microscopisch niveau. Hij laat de kleinste dingen, die zich op celniveau afspelen, in het groot zien om iets te grijpen wat er nu niet is. Een droom die hij achterna zit, op zoek naar een oplossing. Remko Koopman hoopt dat het werk met de gasten in Xenia Hospice ‘communiceert’. Zijn kunstwerken zijn bedoeld om tijdelijk verlichting te geven. Een ‘aspirientje voor de geest’. Even kunnen wegdromen in een andere wereld.


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12479-017-0063-8.pdf

Esmée Hagens. Xenia Hospice in Leiden: Aspirientje voor de geest, Pallium, 2017, 33-33, DOI: 10.1007/s12479-017-0063-8