Hospice Martinus in Mechelen: Zorg in de sfeer van de Heilige Martinus

Pallium, Feb 2018

Brenda van Dam, Rein Beckers

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12479-018-0016-x.pdf

Hospice Martinus in Mechelen: Zorg in de sfeer van de Heilige Martinus

Hospice Martinus in Mechelen In of rondom hospices zijn vaak kunstwerken geplaatst. Wat voor kunst is dat en waarom is hiervoor gekozen? In de rubriek 'In het Zicht' laten we steeds zo'n kunstwerk zien, met een korte toelichting erbij. - Het beeldje van de Heilige Martinus die zijn mantel afstaat, meet slechts 20 bij 30 centimeter en wordt door de meeste gasten in hospice Martinus niet eens opgemerkt. Het kunstwerkje representeert de liefdevolle zorg die de medewerkers en vrijwilligers het hospice bieden en draagt stilletjes bij aan de sfeer, vertelt verzorgende individuele gezondheid Rein Beckers. Kaarsje Hospice Martinus van ouderenzorgorganisatie Sevagram is gevestigd in een voormalig commande­ rij op landgoed De Heerenhof in Mechelen. Het pand heeft een rijke historie. De freules Von Gör­ schen lieten in de jaren ’60 het landgoed na aan de Johanniterorde, met de opdracht er een tehuis voor zieken en hulpbehoevenden van te maken. Aldus opende hospice Martinus er in 2002 haar deuren. Het beeldje van de Heilige Martinus, gemaakt van hout en kunststof, is sindsdien te vinden in de entree, op een aan de muur bevestigd plateau. “We zorgen er altijd voor dat er naast het beeld een kaarsje brandt”, vertelt Beckers. Toch trekt het beeldje niet direct de aandacht. “Als gasten bij ons komen, zijn er al zoveel emoties en indrukken dat zij het beeldje in de hal vaak niet opmerken. Ook later niet, want eenmaal gewend, komen zij wel in de woonkamer, maar niet meer in de entree. Het beeldje is meer een symbool voor het huis en voor ons als personeel. Het inspireert, ik vind het ook passend bij de klassieke uitstraling van dit gebouw.” De legende Martinus was in de 4e eeuw officier in het Romeinse leger. Bij de stadspoort van Amiens ontmoette hij een schaars geklede bedelaar. Zonder dralen door­ kliefde hij zijn mantel en gaf de bedelaar – volgens de legende een verschijning van Jezus − de helft van zijn mantel. Martinus bekeerde zich tot het geloof en zette zich als bisschop voortaan in voor hulp aan behoeftigen en zieken. Na zijn dood werd hij ver­ eerd en uiteindelijk heilig verklaard. Martinus’ man­ tel werd ook naamgever van de palliatieve zorg: pallium is immers latijn voor mantel. Helpende hand “Het beeldje staat voor waar Sevagram ook voor staat: liefdevolle zorg bieden, de helpende hand uit­ steken, zoals in het verhaal van Martinus. Alles wat je kunt doen om iemand in de laatste levensfase te helpen. Het geloof kan daarbij een rol spelen. Voor mij persoonlijk telt het verhaal achter het beeld, de mooie geschiedenis. Collega’s vertellen dat zij soms van heel gelovige gasten te horen krijgen dat zij de geest van de Heilige Martinus in dit huis voelen. Dat is hoe deze mensen in hun laatste dagen de sfeer hier ervaren.” Brenda van Dam is journalist. Rein Beckers is verzorgende in Hospice Martinus.


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12479-018-0016-x.pdf

Brenda van Dam, Rein Beckers. Hospice Martinus in Mechelen: Zorg in de sfeer van de Heilige Martinus, Pallium, 2018, 33-33, DOI: 10.1007/s12479-018-0016-x