Kinder yoga

Kinderopvang, Apr 2018

Samenvatting Yoga is een combinatie van lichaamshoudingen en ademoefeningen. Het is goed voor de motoriek, weerstand, spieren én om tot rust te komen. Peuters en kleuters kunnen nog niet op dezelfde manier yoga doen als volwassenen. Ze kunnen de aandacht nog niet opbrengen en hebben nog niet het fysieke vermogen. Maar ze hebben wél veel fantasie en de drang om dingen na te doen. En dat kun je gebruiken voor een speelse en laagdrempelige manier van yoga.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0076-7.pdf

Kinder yoga

KINDER yoga Nieuw! DE HOUTHAKKER • Sta rechtop, met je voeten iets uit elkaar. • Breng je armen boven je hoofd en stel je voor dat je een bijl vasthoudt. • Adem uit en breng de bijl tussen je benen: hak het hout! • Op een inademing doe je je armen weer omhoog. • Herhaal dit een paar keer totdat al het hout gehakt is. • Zo, nu gaan we even lekker uitrusten. Zoek maar een lekker plekje waar je even rustig kunt zitten of liggen. - TIPS BIJ DEZE OEFENING: • Neem het kind mee in een verhaal. Vertel bijvoorbeeld dat we gaan houthakken in het bos, net als kabouters, Boer Boris, of Bob de Bouwer’. • Doe de oefening eerst een keer voor. Kleine kinderen kijken namelijk vooral naar wat je doet en luisteren niet zozeer naar de instructies. • Als de kinderen even zitten of liggen aan het eind van de oefening, kun je een weer een verhaaltje vertellen: bijvoorbeeld dat je nu heerlijk met z’n allen bij een vuurtje zit. Of op het zachte mos ligt. ‘Voel je hoe zacht en warm het is?’ Je kunt ook een rustig muziekje opzetten of een liedje laten horen. Yoga is een combinatie van lichaamshoudingen en ademoefeningen. Het is goed voor de motoriek, weerstand, spieren én om tot rust te komen. Peuters en kleuters kunnen nog niet op dezelfde manier yoga doen als volwassenen. Ze kunnen de aandacht nog niet opbrengen en hebben nog niet het fysieke vermogen. Maar ze hebben wél veel fantasie en de drang om dingen na te doen. En dat kun je gebruiken voor een speelse en laagdrempelige manier van yoga. IN- EN ONTSPANNING Met yoga kun je heerlijk ontspannen. Maar een druk, vermoeid of overprikkeld kind zomaar ineens laten ontspannen, dat werkt niet, ook niet met yoga. Wat wél goed werkt is eerst inspanning en ontlading aanbieden en dan pas de ontspanning. Een fijne oefening om een kind even te laten ontladen is de Houthakker. < 2 3


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0076-7.pdf

Bohn Stafleu van Loghum. Kinder yoga, Kinderopvang, 2018, 28-28, DOI: 10.1007/s41189-018-0076-7