Nursing

http://link.springer.com/journal/41193

List of Papers (Total 67)

Dankbaarheid

SamenvattingOp haar vrije avond maakt verpleegkundige Mendy Holtslag zich zorgen over een terminaal zieke cliënt. Ze besluit contact op te nemen met zijn dochter.

Zoek een plek waar je uit de verf komt

SamenvattingIk las een roman waarin een man en een vrouw uit elkaar gaan. De vrouw zei tegen de man; ‘Ik hou van je, maar ik vind mezelf niet leuk meer in onze relatie. Ik ben alleen maar aan het snauwen, en zo wil ik niet zijn.

Pro prikker

SamenvattingHet is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik! Bij deze roep ik iedere verpleegkundige op om die te gaan halen. Met deze uitspraak begeef ik mij op glad ijs, ik weet het. Want was het maar zo simpel. Veel verpleegkundigen geloven namelijk niet (meer) in de effectiviteit van de griepprik.

Zorginfarct

SamenvattingMeneer Dijkstra is opgenomen met een flinke urosepsis. Het was kantje boord, maar de ernstige infectie is hij inmiddels te boven. Twee weken intraveneuze antibiotica hebben hun vruchten afgeworpen. Tijdens de grote visite toont de arts de laatste labwaarden op het scherm.

Eten is emotie

SamenvattingJaren geleden fluisterde iemand mij in dat zestig procent van de ziekenhuiszorggebruikers ondervoed was. Nu lees ik dat slechts één op de tien ziekenhuispatiënten voldoende eiwitten binnenkrijgt.1

Hulpeloos

SamenvattingEen man wordt opgenomen op de revalidatie-afdeling waar verpleegkundige Ellis werkt. Zijn hulpeloosheid maakt diepe indruk op haar.

4 weetjes over: Verstandige Keuzes bij een acute wond

SamenvattingWat: In 2015 verschenen vijf aanbevelingen voor wondzorg bij acute wonden. IQ healthcare (Radboudumc Nijmegen) onderzocht hoe goed verpleegkundigen en artsen deze kennen en naleven. In september publiceren zij de resultaten.

Roken en het ziekenhuis

SamenvattingHet kleine hoekje van de binnentuin is een van de meest levendige plekken van het ziekenhuis. Hier verzamelen de rokers zich, onder het afdakje. Sommigen hebben op eigen kracht een infuuspaal meegesleept, anderen zitten in een rolstoel. Een jongeman in kamerjas zit op een bankje, kijkt naar de grond en blaast de rook krachtig uiteen op de tegels. Zijn katheterzak...

Dom dat we dit nog altijd pikken

SamenvattingDe verpleegkundigen in de UMC’s plannen stiptheidsacties omdat het zo niet langer kan. Ze willen een salarisverhoging en betere arbeidsomstandigheden in de onregelmatigheid en voor de zestigplussers (die al veertig jaar de zorg overeind houden).

Zie mij

SamenvattingTijdens je stage kunnen je werkbegeleider en collega’s je carrière maken of breken. Ik weet er alles van. Ik deed de opleiding hbo-v duaal in een academisch ziekenhuis. Mijn eerste begeleider was ronduit fantastisch. De basis van het vak heb ik van hem geleerd en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.

Nog niet klaar

SamenvattingVerpleegkundige Francis van der Loos draait haar eerste 24-uursdienst in de palliatieve zorg, en de familiesituatie rond het sterfbed maakt een enorme indruk op haar.

Verpleegkundige identiteit

SamenvattingEen aanrader op Netflix is het Duitse drama Charité. De serie speelt zich af in een ziekenhuis aan het eind van de 19de eeuw. De ouderwetse hoofdzuster gelooft heilig dat genezing van boven komt. Het idee dat tuberculose veroorzaakt wordt door bacillen vindt ze onzinnig. Ida Lenze is anders. De jonge, ambitieuze verpleegster wil wel mee in de moderniteit. Ze leest...

Zo belangrijk ben je voor stagiaires

SamenvattingHet is absoluut geen nieuws dat stagiaires in de zorg zich onder druk voelen staan. Het is wel nieuws dat het nu in cijfertjes ligt vastgelegd en aan de Tweede Kamer is uitgedeeld.

Hij zag eruit als een engel

SamenvattingSommige patiënten staan op je netvlies gebrand. Nooit zal verpleegkundige Alice Tromm de hartpatiënt vergeten die zij als leerling verpleegde: een jongeman met anorexia.

Onrust

SamenvattingNiet met 57 jaar, maar op je 60e stoppen met nachtdiensten. Dat is een van de werkgeversvoorstellen voor de cao UMC-onderhandelingen. Sinds januari 2018 zijn de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en de vakbonden met elkaar in gesprek over een nieuwe cao.

4 Vragen over: Vettransplantatie bij brandwondlittekens

Samenvatting‘Vastzittende littekens komen voor na heel ernstige brandwonden, maar ook na andere ernstige verwondingen zoals een auto-ongeval of necrotiserende fasciitis. Ze ontstaan wanneer niet alleen de huid, maar ook de onderliggende vetlaag (subcutis) is aangedaan.

Salaris

Verfrissend

Als je de Nursing Experience in december gemist hebt, heb je écht iets gemist. Het grote Nursing-Zorgdebat bijvoorbeeld, waar de gemoederen hoog opliepen toen de stelling over wel of niet harder actie voeren voorbijkwam.

Vrij is vrij

Soms is op je vrije dag werken het enige juiste dat je kunt doen, vindt wijkverpleegkundige Esther Otten.