Skipr

http://link.springer.com/journal/12654

List of Papers (Total 246)

Liberaal bouwbeleid heeft gefaald

SamenvattingDit jaar is het tien jaar geleden dat het zogenaamde bouwregime werd afgeschaft. Volgens Jaap van den Heuvel heeft dat alleen maar verliezers opgeleverd.

Dirk de Kruijf: ‘Op de motor raak ik onthecht van alles’

SamenvattingHij trok door de woestijn van Bolivia, voorbij de poolcirkel in Noorwegen en spoelde bijna weg in Zuid-Afrika. En straks wacht de Himalaya weer.

Hartbeelden niet opgeslagen

SamenvattingIn juli 2017 wordt in Rijnstate tevergeefs naar het hartfilmpje van een kind gezocht. Onderzoek wijst uit dat tussen 2012 en 2016 de hartbeelden van 364 kinderen niet zijn opgeslagen.

‘Duurzaamheid is waardevol, zeker als je er niet krom voor hoeft te liggen’

SamenvattingIIk ben het afgelopen voorjaar verhuisd. Mooi klein nieuwbouwprojectje. Niet te massaal, lekker in het groen. Omdat het nieuwbouw betrof, kreeg ik duizend en één keuzes voorgelegd. Isolatie van de garage? Zonnepanelen? Wel of niet koken op gas? Allemaal zaken die, los van het gebruiksgemak, ook over duurzaamheid gaan.

Ernstig ziek door gezond eten

SamenvattingIn de jaren zestig kreeg de zus van Carly Wijs de diagnose van de metabole ziekte PKU. Sinds 1974 zit deze ziekte in de hielprikscreening.

Joris van Eijck

SamenvattingFunctie/organisatie: Directeur Zorg bij Menzis.Sport: fietsenOpvallendste prestatie: “Onderaan de Alpe d’Huez brak mijn ketting. Op een geleende fiets met drie maten te kleine schoenen heb ik de top gehaald. Ben ik best trots op.”

Ziekenhuis scoort onvoldoende voor infectiepreventie en antibioticabeleid

SamenvattingTijdens een inspectiebezoek blijkt dat Franciscus Gasthuis & Vlietland een onvoldoende scoort voor infectiepreventie en antibioticabeleid. Binnen zes maanden moet de zaak op orde zijn.

Lea Bouwmeester

SamenvattingFunctie/organisatie: directeur Nederlandse Diabetes Federatie (tot 1 okt), en senior adviseur e-health bij ECP | Platform voor de InformatieSamenlevingSport: hardlopenOpvallendste prestatie: “Samen mijn dochter van vier de Haagse City-Pier-City. Anderhalve kilometer in de stromende regen.“

‘De patiënt centraal: waar gebeurt het echt?’

SamenvattingLaatst moest ik voor een onderzoekje naar het ziekenhuis. Niets bijzonders, maar wel voor de zekerheid toch even kijken. Mijn vrouw ging mee. Eerst een foto en op basis daarvan een afspraak bij de specialist. De foto was zo geklikt en dus stonden wij, eerder dan gepland, bij het secretariaat.

Manon van Leeuwen: ‘Vintage is is duurzaam én leuk’

SamenvattingUit duurzaamheidsoverwegingen stopte ze met nieuwe kleren kopen. Inmiddels probeert ze op alle fronten zo ecologisch mogelijk te leven.

Het persoonsgebonden budget

SamenvattingZijn echtgenote Lidie had steeds meer zorg nodig. Een persoongebonden budget bood uitkomst. Nu doet Job Cohen een voorstel om de kans op fraude te verkleinen.

Jacqueline van Ginneken: ‘Ik ben een echte meezeiler’

SamenvattingHaar laptop neemt ze mee aan boord, maar die blijft meestal dicht. De enige deadline vormt een brug die gehaald moet worden.

Goedschalige samenwerking in de regio

SamenvattingKleinschaligheid en lokale verbondenheid zijn het devies van Santé Partners. Het helpt duurzame oplossingen te vinden voor vraagstukken over technologie en arbeidsmarkt.

De eerste donderdag van juni

SamenvattingBegin juni deed Bert Kranenbarg voor de elfde keer verslag van de Alpe d’HuZes. Vreugde en verdriet liggen er dicht bij elkaar. Daardoor blijven de verhalen hem raken.

‘Er zijn nogal wat obstakels op het VIPP-pad’

Samenvatting“Onder druk wordt alles vloeibaar.” Skipr-lezers zijn ongetwijfeld bekend met deze aloude management-mantra. Het is een handzame formule om organisatiestress bij deadlines mee weg te redeneren.

Leon van der Wilk

SamenvattingFunctie/organisatie: groepscontroller bij Parnassia GroepSport: tennisOpvallendste prestatie: “Drie jaar geleden stond ik in de finale van een mixtoernooi met tennispartner tegenover mijn zoon van zeventien en een vriendin. We wonnen de derde set met een tiebreak van 9-7. Een thriller.”

Gemorst perazijnzuur geeft commotie

SamenvattingIn Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is het perazijnzuur in een desinfecteermachine op. Wanneer de lege jerrycan door een volle wordt vervangen, wordt perazijnzuur gemorst. Dat geeft nogal commotie.

Jurgen Woerdman

Samenvatting“Vijftien jaar geleden maakte ik tijdens het skiën een stevige val. Toen kwam ik erachter dat mijn conditie te kort schoot en ben op een oude racefiets gestapt.

Je moeder als verward persoon

SamenvattingDe afgelopen jaren daalde het aantal bedden in de ggz; het aantal incidenten met verwarde personen groeide. Wat als dit over je eigen moeder gaat?

Het best bewaarde geheim

SamenvattingMensen met een beperking zijn weinig zichtbaar in de samenleving. En hun ondersteuning is het best bewaarde geheim in de zorg. Dat kan anders.

Maarten Faas: Ik ben een gezelschapsklimmer

SamenvattingHij hoeft niet de hoogste bergen te bedwingen. Midden in die natuur zijn, dat is het mooiste wat er is.

‘VBHC: de oplossing voor al uw problemen?’

Samenvatting“Value Based Healthcare, daar moeten we iets mee,” zo klinkt het in de bestuurskamers door het hele land. Wie anno 2018 in het jaarverslag, de website of in het netwerkcircuit niet praat over VBHC kan de tent al bijna sluiten. VBHC is de oplossing voor al uw problemen. Arbeidstekort? VBHC! Dure medicijnen? VBHC! Krimpregio? VBHC! Pijn aan uw kleine linkerteen...

Data is voor dokters, context voor patiënten

SamenvattingNatuurlijk is de data van en voor de patiënt. Maar als we patiënten grip op en begrip over hun ziekte en behandeling willen geven, hebben ze vooral context nodig.