Kinderopvang

http://link.springer.com/journal/41189

List of Papers (Total 92)

Kinder BOEKEN

SamenvattingGeweldig boek vol met grappige en ritmische liedjes en gedichten die ook op cd gezet zijn. De illustraties sluiten naadloos aan bij de sfeer van de gedichten: vrolijk, eigenwijs en vol energie!

Kinder yoga

Samenvatting ‘De kat’ is een bekende yogahouding. Als je hem doet met kinderen kun je hem natuurlijk ook Dikkie Dik noemen!

Dit willen wij

Samenvatting‘Ik ben fulltime taxichauffeur, mijn vrouw is thuis. We vinden het belangrijk dat een van ons thuis is om Aisha (2) en Amina (4) onze normen en waarden mee te geven. Daarnaast kiezen we bewust voor opvang: kinderen leren meer en sneller van leeftijdgenoten. Amina ging vanaf haar derde en we zagen een enorme vooruitgang, vooral qua sociale vaardigheden. Dat wilden we...

In Dialoog met de pedagoog

Samenvatting Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: ‘Ze piepen zo!’

Ambassadeurs

Samenvatting‘Kinderopvang is duur en mijn kind is er niet écht veilig. Je leest toch vaak over incidenten als misbruik, wiegendood of ongelukken. En ik ben bang dat mijn kind niet genoeg aandacht krijgt. Bovendien: je krijgt toch geen kinderen om ze dan op het kinderdagverblijf te dumpen?’ Dit is niet mijn mening, maar het is wel wat veel ouders denken, die hun kind niet naar het...

Theeclub

Samenvatting Thee drinken met de kinderen: een gezellig moment en het is nog gezond ook. Het leuke van thee is dat je oneindig met smaken kunt experimenteren. En: je kunt het warm óf koud drinken. Organiseer met de 8-plussers een Theeclub en ‘maak’ je eigen thee.

Avontuurlijk spel

SamenvattingOp weg naar meer avontuurlijk spel. De praktijk? Oké, ik geef toe: ik mag best eens wat minder beschermend zijn naar mijn bso-kinderen. Ze wat meer ruimte geven voor avontuurlijk spel, waarbij ze bepaalde risico s kunnen aangaan. Ik noem het ook bewust geen ‘risicovol spel’, omdat dat voor mij een bijklank heeft alsof risico een doel moet zijn. Nee, het avontuur is...

10 tips Ouders & nieuw voedingsbeleid

SamenvattingEten is emotie. Je voedingsbeleid van de één op de andere dag aanpassen, kan dan ook op weerstand van ouders stuiten. Alles valt of staat met een goede communicatie, weet Nicole van Asten van trainingsbureau Parenticom. Zij geeft tips hoe je ouders meeneemt als je het voedingsbeleid wilt aanpassen.

Sensitief

SamenvattingVier peuters zijn gefocust met elkaar in het keukentje aan het spelen. Ze kletsen wat af met elkaar en de stemming is opperbest. Er wordt taart gebakken, tafel gedekt.

In dialoog met de pedagoog

Samenvatting Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: Moet die tweeling (niet) uit elkaar?

Zelfstandigheid

Samenvatting‘De bekers zijn op!’ Hij is zeven jaar en wijst naar een leeg keukenkastje. Alles staat in de afwasmachine, alleen twee gebruikte bekers staan nog op het aanrecht. Hij kijkt me aan met een verontruste ‘wat nu?’-blik. ‘Er is er echt geen meer!’ Ik geef een voorzetje en vraag: ‘Wat kun je allemaal doen met een vuile beker?’. Dan valt het muntje en met enige tegenzin...

DIT willen wij

Samenvatting Wie: Marloes Franken (41) met Ties (4). Waar: De Regisseurtjes voor kinderen met beperkingen van Media Kinderopvang, Hilversum. Prijskaartje: 3 dagen voor € 350 met 50% gemeentetoeslag.

Pedagogisch professional van het Jaar

Samenvatting Op 5 april 2019 wordt de eerste Pedagogisch Professional van het Jaar gekozen. Is jouw collega een echte topper? Zo’n pm’er die zijn of haar hand er niet voor omdraait om de groep soepel te laten draaien? Die aandacht heeft voor ieder kind? Of die zich hard maakt voor een bijzonder project in de organisatie? Geef haar of hem dan nu op!

Een flink dilemma

SamenvattingZe was ontwapenend spontaan, kwam altijd met een stralende blik in haar ogen na school de groep binnen om me eerst te omhelzen. Daarna was het tijd voor een tussendoortje en dan ging het mis. Een opmerking van wie dan ook kon meteen een aanleiding zijn voor een woede-uitbarsting die z’n weerga niet kende.

IN DIALOOG met de pedagoog

Samenvatting Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: ‘Is dit kind zielig?’

Grammatica van de fantasie

SamenvattingGrammatica van de fantasie is een boek over spelen met woorden, verbeelden en verhalen vertellen. De schrijver, Gianni Rodari, is een Italiaanse onderwijzer, kinderboekenschrijver en pedagoog uit de jaren ‘90.

Leven is een risico!

Samenvatting Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

Kinder Yoga

Samenvatting Leuk voor de vakantieperiode: verschillende manieren van op vakantie gaan nadoen met yoga-oefeningen. Stap maar in de helikopter, de roeiboot en op de fiets!

Escaperoom

Samenvatting Ooit gehoord van een escaperoom? Dat is een ruimte waaruit je kunt ontsnappen door allerlei raadsels op te lossen. Een spannende uitdaging voor de oudere kinderen in de bso. Laat je hersens kraken en ontsnap. Het maken van een escaperoom is overigens net zo leuk als het spel.

Pas op, kijk uit!

Samenvatting‘Onze kinderopvangorganisatie onderscheidt zich door veiligheid. Ouders vinden dat namelijk erg prettig. We hebben wel een buitenruimte omdat die verplicht is, maar we gaan eigenlijk zo min mogelijk naar buiten met de kinderen.

15 tips Voor de zomer

Samenvatting Het is hartje zomer. Dus halen wij de tips weer uit de kast om huidverbranding bij kinderen te voorkomen. Omdat ze zo belangrijk zijn!

Vechten

SamenvattingToen ik ruim dertig jaar geleden begon met kinderen krijgen, was ik panisch bij het idee dat ik twee jongetjes zou krijgen. Ik had visioenen van een kluwen armen en benen, voortdurend gestoei, gevecht, geschreeuw en drukte om me heen.

Softie of hardliner?

SamenvattingIn deze samenleving is zelfredzaamheid het belangrijkste doel. Daar beginnen we in de opvoeding zo snel mogelijk mee. Een baby die zelf een flesje kan vasthouden, en weer iets later een stukje brood.

Nationale stoeidag

Samenvatting Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

Kinder yoga

Samenvatting Een goede ademhaling heeft een positieve uitwerking op je gezondheid. Ademoefeningen zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de yoga. Het verbetert de longfunctie, geeft meer energie, helpt afvalstoffen los te laten, verbetert het immuunsysteem en vergroot de ontspanning.