Kinderopvang

http://link.springer.com/journal/41189

List of Papers (Total 92)

Negatieve aandacht

Floris, de goedlachse Floris, is druk met een bal. ‘Ba, ba’, roept hij en rent erachteraan. Dat is wat Floris de hele dag doet.

Kids actief 8 +

Schilderen geeft veel voldoening, daarom vinden kinderen het leuk om te doen. Met een flinke roller en een royale bak verf tover je in een middag een hele muur om in een nieuwe kleur en creëer je een totaal andere sfeer. Zijn er in de bso schilderklussen? Betrek er de kinderen bij en maak er een uitdagend en creatief project van.

Natuurbeleving

Het menselijk brein onder het schedeldak van de kinderen waar je mee werkt, is natuurlijk pas een paar jaar oud.

Mishandeling

Kindermishandeling: het is iets waar je eigenlijk niet aan wil denken. Toch komt het voor. En misschien zit er bij jou in de groep wel een kind dat thuis mishandeld of verwaarloosd wordt. Hoe alert ben jij daar op? En weet je precies wat je moet doen als je een vermoeden hebt?

Kids actief 8 +

Stap eens letterlijk in andermans schoenen. Je outfit laat zien wie je bent. Je kunt met je kleding en schoenen laten zien wat je smaak is, maar wat je aantrekt, is ook vaak functioneel. De een draagt misschien een leren jasje om stoer te zijn, de ander omdat het warm en winddicht is op de motor. Een kind draagt andere kleding dan een oude dame en een verpleegkundige heeft niet...

Hechting

Kinderen hechten zich aan volwassenen om zich heen. Pas als een kind zich veilig voelt en vertrouwde gezichten om zich heen heeft, kan het zich ontwikkelen. Vandaar dat er in de kinderopvang veel belang wordt gehecht aan niet te veel verschillende leidsters op een groep; zeker bij de jongste kinderen.

Thema: Kikkers

Ga op een mooie lenteavond bij een sloot, plas of vijver zitten. Luister goed. Wat hoor je? Juist, een prachtig concert van kwakende kikkers. Als je goed naar de kikkers kijkt, blazen ze hun kaken op bij het kwaken. De mannetjes kwaken om een vrouwtje te lokken.

Met vallen en opstaan

Een peuterleidster komt binnenlopen om wat aan mij te vragen en ziet een dreumes vanaf de tafel op de stoel klimmen. De leidster schrikt, rent eropaf en trekt dreumes Amber van de stoel.

De belofte van ouders

‘We keep your promise’ lees ik op het busje van pakjesbezorger UPS. Ik rijd er langs en ik denk: precies... dát is wat kinderopvang ook is! Wij houden ons aan de belofte die ouders aan hun kind maken. De ouders beloven hun kinderen namelijk dat ze alles in het werk zullen stellen om het begin van hun leven zo moeiteloos mogelijk te laten verlopen.

6 tips: Om beter te leren luisteren

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je in een gesprek met een kind niet goed aan het luisteren bent? Je bent alweer in gedachten bij praktische zaken, raakt afgeleid van wat er ergens anders in de ruimte gebeurt of krijgt het niet voor elkaar het verhaal van een kind serieus te nemen. Wil je beter naar kinderen luisteren? Neem jezelf dan het volgende voor.

Help, de GGD!

Meestal komt de GGD onverwacht voor de inspectie. Er hangt nogal wat af van een goede beoordeling en je zult zien dat het net ongelukkig uitkomt. Er komt toevallig vandaag een kind een dagje wennen en dus is er eentje teveel op de groep. Of je collega heeft zich op het laatste moment ziek gemeld en de vervanging is wat chaotisch verlopen.

3 Vragen aan…

Toen de Inspectie van het Onderwijs de kwaliteit van voorschoolse educatie toetste, kwam de gemeente Utrecht als beste uit de bus. Dat kwam grotendeels door de peuterspeelzaalorganisatie Spelenderwijs Utrecht die de voorschoolse educatie verzorgt. Met haar 62 peutercentra bereikt ze veel peuters. Wat kunnen andere VVE-locaties leren van Spelenderwijs?

Samen staan we sterker

Een peuterleidster kwam afgelopen week naar mij toe voor advies. Ze hadden een nieuw jongetje op de groep, Matthijs, en daar zijn wat zorgen over. De moeder van Matthijs had aan de leidster verteld dat zij het zwaar heeft. Net gescheiden, vijf lange dagen aan het werk, financieel in de rats en Matthijs is onhandelbaar. De leidster zag het als een hulpvraag en wilde er graag wat...

Treintje rijden

Ga met de kinderen bij de doos zitten en vraag of ze treintje willen rijden. Wijs naar de doos en zeg: ‘Kijk! Hier is de trein!’ Zet een kindje in de doos en zeg dat hij nu in de trein zit. ‘Daar gaan we hoor!’ Duw het kindje nu rustig door het lokaal heen. Je kunt eventueel een dekentje onder de doos leggen, zodat die beter kan glijden.

Spelen is leren

Hoe kunnen we de interactie tussen kinderen vergroten? En waarom zouden we dat eigenlijk willen? Wat hebben kinderen eraan? Kinderen zijn sociale wezens en zijn vooral na hun tweede jaar meer en meer gericht op spel.

Kids actief 8+

Voor 8-plussers wordt de eigen identiteit belangrijker. Kinderen met een migrantenachtergrond zien de verschillen met hun leeftijdsgenootjes en jongens en meisjes vinden elkaar plotseling ‘stom’. Je wilt bij de groep horen, maar soms lukt dit gewoon niet. Dit is ook een leeftijd waarbij sommige kinderen als buitenbeentje worden beschouwd. Als je er als bso niet goed op let, kan...

8 Tips Om te professionaliseren

In 2018 moet de wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) ingaan. In het wetsvoorstel staan ook kwaliteitseisen voor professionalisering van pm’ers. Denk aan permanente educatie, het werken met een pedagogisch coach en bijscholing. Welke aanpak werkt het beste om professionals vooruit te helpen? De Universiteit Utrecht zocht het uit.