DIT willen wij

Kinderopvang, Aug 2018

Samenvatting Wie: Marloes Franken (41) met Ties (4). Waar: De Regisseurtjes voor kinderen met beperkingen van Media Kinderopvang, Hilversum. Prijskaartje: 3 dagen voor € 350 met 50% gemeentetoeslag.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0240-0.pdf

DIT willen wij

Kinderopvang September 2018, Volume 28, Issue 9, pp 13–13 | Cite as DIT willen wij AuthorsAuthors and affiliations Carla Overduin Ouders aan het woord First Online: 31 August 2018 25 Downloads Samenvatting Wie: Marloes Franken (41) met Ties (4). Waar: De Regisseurtjes voor kinderen met beperkingen van Media Kinderopvang, Hilversum. Prijskaartje: 3 dagen voor € 350 met 50% gemeentetoeslag. Open image in new window Waarom opvang? ‘Het gaf ons de mogelijkheid om te blijven werken én Ties leert op de opvang met andere kinderen te spelen en te delen. Voor zijn ontwikkeling is dit heel goed.’ Waarom heeft Ties iets extra’s nodig? ‘Vanaf het begin hadden we het gevoel dat er iets anders aan hem was, maar we wisten niet precies wat. Zo wilde hij niet in de auto, geen tv kijken, werd hysterisch van water op zijn hoofdje. Een psycholoog vermoedde autisme. Dat kwam hard aan. Je denkt meteen aan de film Rainman. De psycholoog observeerde Ties op de crèche en concludeerde dat hij zich daar niet genoeg kon ontwikkelen. Gelukkig vonden we de Regisseurtjes.’ Waarom past de Regisseurtjes bij Ties? ‘Ze plakken niet meteen een etiket op, maar doen zelf onderzoek. In groepen van maximaal vijf kinderen met twee juffen bieden ze aandacht, veiligheid, structuur, maar ook humor, muziek. In het begin durfde Ties niet te praten, ging hij vaak ‘uit’ bij te veel of onverwachte informatie. Dan staarde hij alleen maar voor zich uit, helemaal in zijn eigen wereldje.’ Wat heeft Ties bereikt? ‘Een enorme vooruitgang. Hij was onwijs bang voor dieren, maar dankzij de hond hier vindt Ties nu alle dieren leuk. Er werd heel voorzichtig steeds een stap verder genomen. Hij is nu zover dat hij naar de reguliere basisschool gaat. Je wilt niet dat je kind een buitenbeentje is in deze sociale wereld. De overdracht heb ik zelf gedaan. Je zou het liefst niets vertellen, maar dat is niet realistisch. Het is belangrijk dat de leerkracht Ties’ achtergrond kent. Hij is pas begonnen en het gaat heel goed. Geen huilend afscheid meer, hij gaat aan zijn tafeltje zitten en zwaait even.’ WENS ‘Ik zou willen dat meer kinderen met beperkingen de Regisseurtjes weten te vinden. De groepen zitten niet altijd vol. Dit heeft zoveel betekend voor Ties, ik gun dat ook andere kindjes.’ ANTWOORD Directeur Nina Hogenboom: ‘Instanties en andere kinderdagverblijven in Hilversum verwijzen jammer genoeg niet door naar passende kinderopvang. Een soort concurrentiestrijd die moeilijk wordt doorbroken. Hierdoor hebben ouders vaak een lange weg achter de rug voordat zij ons vinden.’ Copyright information © Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018 Authors and Affiliations Carla Overduin11.http://www.bsl.nl


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0240-0.pdf

Carla Overduin. DIT willen wij, Kinderopvang, 2018, 13-13, DOI: 10.1007/s41189-018-0240-0