Sensitief

Kinderopvang, Aug 2018

Samenvatting Vier peuters zijn gefocust met elkaar in het keukentje aan het spelen. Ze kletsen wat af met elkaar en de stemming is opperbest. Er wordt taart gebakken, tafel gedekt.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0247-6.pdf

Sensitief

Kinderopvang September 2018, Volume 28, Issue 9, pp 3–3 | Cite as Sensitief AuthorsAuthors and affiliations Marike Vroom Redactioneel First Online: 31 August 2018 12 Downloads Samenvatting Vier peuters zijn gefocust met elkaar in het keukentje aan het spelen. Ze kletsen wat af met elkaar en de stemming is opperbest. Er wordt taart gebakken, tafel gedekt. Marike Vroom hoofdredacteur Kinderopvang , @marikevroom Open image in new window Vier peuters zijn gefocust met elkaar in het keukentje aan het spelen. Ze kletsen wat af met elkaar en de stemming is opperbest. Er wordt taart gebakken, tafel gedekt. Tot Sophie een mandje vol spulletjes op haar voet laat vallen en hard begint te huilen. Pm’er Ilse komt aangesneld, pakt Sophie op, troost haar en neemt haar mee om een nat doekje op haar voetje te doen. Goed en sensitief gereageerd, zou je denken. Maar als je nog eens naar het groepje kijkt, dat net nog zo lekker aan het spelen was, zie je misschien toch wat anders. Drie snoetjes kijken geïntrigeerd naar Ilse en naar Sophie. Hun spel is verstoord en ze weten eigenlijk ook niet meer hoe ze weer moeten beginnen. Als je dus reageert op de signalen van één kind, doe je de groepsdynamiek misschien wel te kort. Hoe had pm’er Ilse uit dit voorbeeld anders kunnen reageren? Ze had Sophie kunnen troosten zonder haar uit het groepje weg te halen. Ze had de andere peuters erbij kunnen betrekken. ‘Sophie heeft pijn. Wat kunnen we doen om te zorgen dat die pijn over gaat?’ En als Sophie getroost was, had Ilse het spel weer op gang kunnen helpen. ‘Ik heb best zin in een lekker stukje taart’. Je kunt dit omschrijven als groepssensitiviteit; ofwel sensitief zijn op groepsniveau in plaats van op individueel niveau. In het interview met Elly Singer op pagina 20 kun je hier meer over lezen. Copyright information © Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018 Authors and Affiliations Marike Vroom11.http://www.bsl.nl


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0247-6.pdf

Marike Vroom. Sensitief, Kinderopvang, 2018, 3-3, DOI: 10.1007/s41189-018-0247-6