Robot aan huis

Denkbeeld, Oct 2014

Smart Homes, kenniscentrum voor domotica en slim wonen, is begonnen met de uitrol van het innovatieve VictoryaHome-systeem (www.​victoryahome.​eu).

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12428-014-0101-9.pdf

Robot aan huis

Smart Homes, kenniscentrum voor domotica en slim wonen, is begonnen met de uitrol van het innovatieve VictoryaHome-systeem (www.victoryahome.eu). Als proef worden bij veertig ouderen allerlei slimme apparaten in huis genstalleerd, zoals een bewegingssensor, een valdetector, een automatische pillendoos en een smartphone-app voor mantelzorgers. Een bijzonder onderdeel van het pakket is video-communicatierobot Giraff. Deze is via een beeldverbinding op afstand te besturen en stelt familieleden en vrienden in staat virtueel bij de oudere op bezoek te gaan. Het dienstenpakket van VictoryaHome heeft twee functies: de gezondheid en de veiligheid van de oudere in de gaten houden en sociaal contact bevorderen. De diensten gebruiken de kracht van familie en vrienden en zorgen voor direct menselijk contact indien nodig. Daardoor zijn ze niet enkel afhankelijk van automatische functies. De smartphoneapp geeft mantelzorgers een overzicht van het welzijn van de oudere. En via de Giraffrobot zijn vrienden en familieleden in de gelegenheid om te kijken of alles in orde is, de oudere ergens aan te herinneren of deze gerust te stellen. - het toilet brengen. Dit laatste bleek een probleem en daarom had ze nu een luier om. Het ergste is dat ik in een natte luier moet zitten. Verder is hier alles goed hoor, zei ze goedgeluimd. Incontinentie is nog steeds een probleem in de ouderenzorg als mensen niet zelf naar het toilet kunnen. De richtlijn schrijft voor dat medewerkers de bewoner direct moeten helpen om incontinentie te voorkomen, maar iedereen weet dat dit niet altijd kan. Soms is er gewoon te weinig personeel voorhanden. Sommige instellingen maken incontinentie tot aandachtspunt en prakkiseren hoe ze dit hardnekkige probleem zouden kunnen oplossen. Tot nu toe echter zonder resultaat. Ik denk dat we de technische universiteiten moeten vragen een oplossing te bedenken. Het moet toch mogelijk zijn om mensen naar het toilet te laten gaan wanneer ze willen, ook al zijn ze dement en niet mobiel. Als we autos kunnen laten rijden zonder chauffeur, als we nieuwe planeten kunnen ontdekken en er wagentjes op kunnen laten rijden, dan moeten we toch ook een oplossing kunnen bedenken voor incontinentie? We moeten het alleen wel willen en vooral ook doen!


This is a preview of a remote PDF: http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12428-014-0101-9.pdf

Bohn Stafleu van Loghum. Robot aan huis, Denkbeeld, 2014, 5, DOI: 10.1007/s12428-014-0101-9