Op je handen zitten

Kinderopvang, May 2017

Peuter Victor staat te huilen. Collegapeuter Jelle wil weten wat er aan de hand is, maar staat er een beetje hulpeloos naast.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0087-9.pdf

Op je handen zitten

KINDEROPVANG | JUNI Marike Vroom hoofdredacteur Kinderopvang , @marikevroom - Op je handen zitten Peuter Victor staat te huilen. Collegapeuter Jelle wil weten wat er aan de hand is, maar staat er een beetje hulpeloos naast. De pedagogisch medewerker komt er aan en gaat er meteen van uit dat Jelle iets gedaan heeft waardoor Victor moet huilen. Herkenbaar? Hoe vaak grijp je in bij een (vermeend) conflict tussen kinderen en trek je verkeerde conclusies? Wat betekent dit voor Jelle? Hij toont zijn betrokkenheid, had Victor willen troosten maar krijgt de schuld van iets wat hij niet gedaan heeft. Dit is een voorbeeld van ingrijpen dat niet echt goed uitpakt. Heb je gekeken naar het tvprogramma Het geheime leven van 4-jarigen? Het mooiste vond ik om te zien welke strategieën kleuters gebruiken als er geen volwassenen in de buurt zijn en hoe ze conflicten met elkaar oplossen. Je ziet leidertjes opstaan, je ziet vredestichters, onruststokers, kinderen die met geweld hun zin willen doordrijven en anderen die weer komen sussen. Bijzonder om te zien. Maar in de praktijk van de kinderopvang is er altijd wel een pm’er binnen handbereik. Dus als er een aanvaring is tussen twee kinderen, kijken ze meteen naar de pm’er. ‘Vraagkijken’, noemt Elly Singer dat. Het kindercentrum is bij uitstek de plek waar kinderen hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dat vraagt soms van jullie om op je handen te zitten en niet meteen in te grijpen. Pedagoog Mireille Aarts onderzocht hoe je een goede groep kunt opbouwen. En ook hoe je het vooral niet moet aanpakken. Je leest het in het artikel op bladzijde 24. Doe er je voordeel mee! 4 Kort en krachtig 8 Speels leren Aflevering 3: leidinggeven 11 Dit willen wij Ouders aan het woord 12 Stress! Zelfs bij baby’s komt het voor 17 Hup, naar buiten! Thema: modder 18 Beoordelen op uiterlijk Foto’s: wil jij werken met deze collega’s? 21 Tips Voor verbondenheid in het team 22 Is mbo 3 nog wel genoeg? ’Ik merk dat werkgevers liever hbo’ers hebben’ 27 Column Dorien Jut en Jul 27 Puntje van Pont ‘Niet het kind, maar de groep hoort centraal te staan’ 28 Executieve functies ‘Stimuleer die verkeerstoren in het peuterhoofd’ 32 Serie: de babyspecialist Deel 2: repect voor autonomie 36 Kids Actief 8+ Vergroot en verklein! 37 Kinderboeken Vriendschap met een boom? Ja, dat kan! 38 Gespot Nijntje op de muur INHOUD


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0087-9.pdf

Marike Vroom. Op je handen zitten, Kinderopvang, 2017, 3, DOI: 10.1007/s41189-017-0087-9