X-puzzel #5

Tandartspraktijk, Jun 2017

Een 47-jarige man zonder relevante medische anamnese meldde zich bij de orthodontist voor het opstellen van een uitgebreid orthodontisch behandelplan.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12496-017-0077-8.pdf

X-puzzel #5

X-puzzel #5 0 Frédérique San Giorgi Reinier Hoogeveen ACTA , afdeling Orale Radiologie het vacuüm in de mond wordt opgeheven. Een duim inpakken in een jasje kent vele vormen, maar die zie je in Nederland nauwelijks (afbeelding 13b). Je kunt het kind ook helpen met myofuntionele therapie met een trainer, waarbij de trainer gebruikt wordt voor het ontwikkelen van een juiste slik. Tegelijkertijd is er met de trainer in de mond geen plaats meer voor de duim (afbeelding 11). - verstandig dit tijdig met ouders te bespreken. Weinig ouders zijn zich ervan bewust dat gecontinueerd duim- of vingerzuigen en het gebruik van een fopspeen bij kan dragen aan een overbeet of een open beet, een kruisbeet, een verhoogde kans op trauma en spraak- en gezondheidsproblemen. Onder het motto ‘jong goed geleerd is oud gedaan’ kunnen tandarts en logopedist door advies en therapie ouders helpen bij het afleren van schadelijk mondgedrag door hun kinderen. Gelukkig is in veel gevallen na het beëindigen van de gewoonte de verandering in het mondgebied nog reversibel. X-PUZZEL Een 47-jarige man zonder relevante medische anamnese meldde zich bij de orthodontist voor het opstellen van een uitgebreid orthodontisch behandelplan. In dit plan moest een keuze gemaakt worden voor extractie 15 of 16. Een solo en een panorama-opname werden naar ons gestuurd voor overleg, met de vraag of aanvullend röntgenonderzoek nodig was. Op de solo (afbeelding 1) van deze regio is een geïmpacteerde 15 zichtbaar. Daarbij bestaat een nauwe relatie met de 14 en 16, waarbij aan de mesiale zijde van de 16 cariës te zien is. Ter hoogte van de sinus maxillaris is een radio-opaciteit zichtbaar. Deze wordt beter zichtbaar op de panorama-opname die ten behoeve van het orthodontische behandelplan werd vervaardigd (afbeelding 2). Onze vragen aan u zijn: 1 Wat is uw diagnose aangaande de radio-opaciteit in de regio 15 ter hoogte van de sinus maxillaris? 2 Zou u aanvullend röntgenonderzoek doen? Zo ja welk? 3 Ziet u op de panorama-opname nog andere interessante zaken? Vergelijk uw bevindingen met die van ons (zie pagina 64). Hebben we samen alle informatie uit de röntgenfoto’s gehaald?


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12496-017-0077-8.pdf

Frédérique San Giorgi, Reinier Hoogeveen. X-puzzel #5, Tandartspraktijk, 2017, 23, DOI: 10.1007/s12496-017-0077-8