Ontucht

Management Kinderopvang, Sep 2017

En, ja hoor, het is weer mis. Afgelopen dagen kwam het nieuws van - opnieuw - een misbruikzaak in de kinderopvang. Gelukkig niet zo omvangrijk en ernstig als het misbruik van Robert M., maar toch… Een populaire pm’er op de bso heeft twee zusjes en mogelijk meer kinderen seksuele handelingen bij hem laten verrichten.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41190-017-0088-6.pdf

Ontucht

Ivoren Toren 0 0 Marike Vroom hoofdredacteur Management Kinderopvang 46 Privacy Volgend jaar wordt een nieuwe privacywet van kracht. Deze legt extra verplichtingen op aan werkgevers en werknemers krijgen meer rechten. - 53 Estafettecolumn En, ja hoor, het is weer mis. Afgelopen dagen kwam het nieuws van – opnieuw – een misbruikzaak in de kinderopvang. Gelukkig niet zo omvangrijk en ernstig als het misbruik van Robert M., maar toch… Een populaire pm’er op de bso heeft twee zusjes en mogelijk meer kinderen seksuele handelingen bij hem laten verrichten. Je kunt er met je verstand niet bij. Zou die knul werkelijk niet van te voren kunnen bedenken dat hij – behalve twee kinderen mogelijk traumatiseren – zijn eigen leven vergooit? Het is vooral voor de betrokken kinderen en hun ouders een heel nare gebeurtenis om mee te maken, maar er zijn meer slachtoffers. De sector ligt onder een vergrootglas en iedereen duikt er meteen weer bovenop. Toen dit nieuws alle media beheerste, kwam de aanslag in Barcelona. Ik betrapte mezelf op de gedachte: gelukkig gaat het tenminste niet de hele avond over misbruik in de kinderopvang. De aandacht van het grote publiek is weer even afgeleid. Naast de schade voor de sector, zijn ook alle blikken weer gericht op mannen in de kinderopvang. Juist in de bso vind je ze tenminste nog. Moet dat weer opnieuw een discussiepunt worden? Gelukkig benadrukte bestuursvoorzitter Katinka Reuling van Partou dat deze organisatie onverminderd blijft inzetten voor meer mannen in de kinderopvang. Maar toch: je zult als man in de kinderopvang werken en alle ogen van ouders op je gericht voelen. Op onze Facebookpagina ging het helemaal los: van de onvermijdelijke ‘zijn kop moet van zijn romp getrokken worden’ tot meer genuanceerde reacties. Alle geraadpleegde kopstukken en deskundigen zijn het er over eens: je kunt dit soort incidenten nooit echt voorkomen. Er bestaat geen waterdicht systeem. Een vierogenprincipe in de bso is onbetaalbaar. En we willen toch niet in een politiestaat gaan wonen? Bovendien: het meeste misbruik vindt plaats in en om huis. Ik ben en blijf van mening dat het belangrijk is om mannen in de kinderopvang te hebben. Er zijn na de misbruikzaak van Robert M. al verschillende maatregelen genomen om nieuw misbruik te voorkomen. Er is echt al wat veranderd. Meer dan daarnaast goed opletten en elkaar aanspreken, kunnen we waarschijnlijk niet doen.


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41190-017-0088-6.pdf

Marike Vroom. Ontucht, Management Kinderopvang, 2017, 3-3, DOI: 10.1007/s41190-017-0088-6