Ren je rot

Kinderopvang, Nov 2017

Hardlopen is een makkelijk toegankelijke sport. Je hebt geen sportclub of kostbare materialen nodig voor een rondje joggen. Ook ouders die geen budget hebben voor boksen of pilates, kunnen hun kind lekker laten rennen. Zet met de kinderen een hardloopclubje op met een ambitieus doel: meedoen aan een echte ‘5K,’ een vijfkilometerloop.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0193-8.pdf

Ren je rot

- Hardlopen is een makkelijk toegankelijke sport. Je hebt geen sportclub of kostbare materialen nodig voor een rondje joggen. Ook ouders die geen budget hebben voor boksen of pilates, kunnen hun kind lekker laten rennen. Zet met de kinderen een hardloopclubje op met een ambitieus doel: meedoen aan een echte ‘5K’, een vijfkilometerloop. Training Je begint met het inschatten wat de groep kan. Wie doet er al aan sport en moet daarbij regelmatig rennen? Wie heeft er nog nooit iets gedaan? Misschien zijn er kinderen die minder makkelijk bewegen vanwege een lichamelijke beperking. Aan de hand van deze inschatting zet je met elkaar een trainingsschema op. Neem drie maanden voor de training en probeer minimaal twee keer per week te trainen, drie keer is nog beter. Er kan ook thuis met de ouders worden getraind. Geen idee hoe je zo’n schema opzet? Neem bijvoorbeeld het 5k-schema voor ‘absolute beginners’ van Runnersworld.nl. Dat bouwt heel rustig op, met veel wandelen en af en toe een minuut rennen. Schoenen De outfit is niet zo belangrijk. Elk shirt en trainingsbroekje is geschikt, hoewel het natuurlijk erg leuk is als je een bedrijf kunt strikken als shirtsponsor. Schoenen zijn wel belangrijk. Die moeten voldoende vering in de zolen hebben om de schokken van het lopen te dempen. Ouders staan er vast niet om te springen om dure hardloopschoenen aan te schaffen. Je kunt ook hiervoor een sponsor zoeken in het lokale bedrijfsleven, korting vragen bij een schoenenwinkel en de kinderen kunnen de aanschafprijs bij elkaar verdienen. Denk aan klusjes zoals tuinwerk, straatvegen, ramenlappen of boodschappen doen voor buurtbewoners. Goed doel Het motiveert extra als je loopt voor een goed doel. De kinderen gaan zelf op zoek naar sponsors. Ze maken een mooi contract op de computer waarop staat wat de sponsor voor elke gelopen kilometer wil betalen. Maak opties voor betalingen van een, twee, vijf of tien euro per kilometer, dan is het haalbaar voor iedereen. Ouders, opa’s en oma’s, de groenteboer en de postbode: iedereen kan meesponsoren. Het goede doel kies je samen. Minder mobiel Denk niet dat je de wedstrijd alleen maar kunt doen met sportieve, gezonde kinderen. Als je kiest voor een haalbaar doel, zoals een 5k, dan kunnen ook minder mobiele kinderen meedoen. Je kunt een vijfkilometerloop prima uitrollen in een rolstoel of op je gemak uitwandelen als het joggen niet meer lukt. Normaal doe je over een 5k ruim een halfuur, maar het is geen probleem als je even overlegt met de organisatoren om er op je gemak een uur over te doen. Vooral kinderen met een lichamelijke beperking ervaren een enorm gevoel van trots als ook zij over de finish gaan.


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-017-0193-8.pdf

Carla Overduin. Ren je rot, Kinderopvang, 2017, 36-36, DOI: 10.1007/s41189-017-0193-8