Gert van Enk

Skipr, Nov 2017

“Tijdens de gezinsvakanties in de Zwitserse bergen zag ik dat je ’s zomers de skipistes ook kunt fietsen. Dat doe ik nu zes jaar, op de mountainbike. Buiten de gebaande paden naar boven en dan hard naar beneden. In de bosrijke omgeving waar ik woon, kun je goed mountainbiken, maar in de bergen vond ik een nieuwe uitdaging.”

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12654-017-0142-9.pdf

Gert van Enk

Functie/organisatie: lid raad van bestuur Sint Maartenskliniek Sport: mountainbiken Opvallendste prestatie: “De Kaunertaler Gletscher in Tirol bedwongen, de dag voor de Handbike Battle. Halverwege wilde ik opgeven. Toen bedacht ik: morgen doen rolstoelers dit! Voor hen ben ik over mijn grenzen gegaan en heb de top gehaald.” 1. Waarom mountainbiken? “Tijdens de gezinsvakanties in de Zwitserse bergen zag ik dat je 's zomers de skipistes ook kunt fietsen. Dat doe ik nu zes jaar, op de mountainbike. Buiten de gebaande paden naar boven en dan hard naar beneden. In de bosrijke omgeving waar ik woon, kun je goed mountainbiken, maar in de bergen vond ik een nieuwe uitdaging.” 2. Wat maakt het zo leuk? “De vrijheid om in de bergen te rijden en de kick van afdaling. Die snelheid, fantastisch! Het ruige terrein vergt ook een goede techniek. Je begint voorzichtig, leert steeds meer, met vallen en opstaan. Ik remde een keer verkeerd en sloeg over de kop. Dan lig je meteen een aantal meters lager. Sindsdien gebruik ik extra bescherming, vooral voor mijn rug.” 3. Gaan er lessen van de fiets naar de be - stuurstafel? “Goed plannen naar het doel toe. Jezelf niet stuk rijden op de eerste kilometers, anders bereik je dat doel niet. Gecalculeerde risico's nemen, zoals ik bij de afdeling elke seconde risico inschat. En zoals ik zorg voor goed materiaal waarop ik kan vertrouwen, zorg ik voor een goede organisatie, met de juiste mensen. Genieten van het bereikte doel is ook belangrijk. Dat doen we te weinig in de kliniek. We hebben een nieuwe site gelanceerd, maar daarna moet je ook genieten van alle reacties.” 4. En van bestuurstafel naar de fiets? “Het is een continue wisselwerking, je leert altijd.” 5. Hoe belangrijk is het mountainbiken? “Voorlopig nog belangrijk genoeg om ermee door te gaan. Ik doe ook aan tennis en hardlopen, maar alleen met mountainbiken ben ik er helemaal uit; werk en alles valt weg. Dan heb ik alle concentratie nodig om heelhuids beneden te komen.” nr. 0 • maand null • Skipr 25


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12654-017-0142-9.pdf

Trix Broekmans. Gert van Enk, Skipr, 2017, 25-25, DOI: 10.1007/s12654-017-0142-9