Ziekenhuis zit zonder stroom

Skipr, Nov 2017

Door een probleem in een hoogspanningsstation zit de regio Amsterdam zonder stroom. In Medisch Centrum Slotervaart komt de noodstroomvoorziening niet op gang.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12654-017-0148-3.pdf

Ziekenhuis zit zonder stroom

Ziekenhuis zit zonder stroom Door Peter van Steen - Wat: noodstroomvoorziening werkt niet Waar: Medisch Centrum Slotervaart, Amsterdam Wanneer: 17 januari 2017 Geleerde les: wees alert op de zwakste schakel(aar) O17 Op januari 2017, om vier uur in de ochtend, komen door een stroomstoring circa 360.000 aansluitingen in de regio Amsterdam zonder stroom te zitten. Dit geldt ook voor Medisch Centrum Slotervaart. Zodra de netspanning wegvalt, behoren de dieselmotoren van de noodstroomaggregaten meteen op te starten. Dat doen ze ook, maar de schakelaar tussen die aggregaten en het ziekenhuisnet weigert dienst. Op dat moment ligt er niemand op de intensive care aan de beademing en zijn er geen operaties gaande. Apparaten zoals infuuspompen schakelen automatisch op batterijen over. Levensbedreigende situaties doen zich daarom niet voor. Wel wordt een patiënt met hartklachten naar een ander ziekenhuis overgebracht. “Even na vieren belde de bewaking mij omdat het ziekenhuis geen stroom had”, vertelt Jack Verhoeven, hoofd technische dienst van MC Slotervaart. “Ik ben meteen naar het ziekenhuis gereden. Daar aangekomen bleek al snel dat de schakelaar tussen de generatoren en het ziekenhuisnet niet was omgegaan.” Deze situatie komt Verhoeven bekend voor. “In november 2016, bij de periodieke test op de laatste maandag van de maand, weigerde deze schakelaar ook dienst. De fabrikant ervan had toen onderhoud gepleegd en bij de test in december werkte alles weer prima.” Waarom die schakelaar in januari weer weigert, wordt nog onderzocht, aldus Verhoeven. “We weten nog niet of het door de kou kwam, verkeerd vet, ouderdom of nog een andere oorzaak.” Rondgang De bewuste schakelaar is zo groot als een archiefkast. Hij verbindt de drie generatoren, die samen 2,1 megawatt produceren, met het hoogspanningsnet van het ziekenhuis. Daar staat 10.000 volt op. Voor reparaties aan het hoogspanningsnet moet het onderhoudsbedrijf worden ingeschakeld, in dit geval Engie. De monteurs daarvan zijn snel aanwezig. Samen met de technische dienst zetten ze de dieselmotoren uit en vervangen ze de schakelaar door een andere. Nadat de dieselmotoren weer zijn opgestart, wordt de nieuwe schakelaar met de hand ingeschakeld. Het ziekenhuis heeft dan, na ongeveer drie kwartier, weer stroom. Jack Verhoeven: “We hebben vervolgens een rondgang door het ziekenhuis gemaakt, omdat allerlei apparaten opnieuw moesten worden opgestart.” MC Slotervaart is in 1975 gebouwd. Inmiddels zijn al diverse installaties vervangen. Nu zal worden nagegaan of er ook onderdelen van de hoogspanningsinstallatie moeten worden vervangen, niet alleen schakelaars, maar bijvoorbeeld ook kabels, trafo’s en zekeringen.


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12654-017-0148-3.pdf

Peter van Steen. Ziekenhuis zit zonder stroom, Skipr, 2017, 45-45, DOI: 10.1007/s12654-017-0148-3