Marc van Gestel

Skipr, Jan 2018

“Tien jaar geleden maakte ik op Bonaire een proefduikje en raakte ik besmet met het virus. Vrij snel heb ik alle vereiste brevetten gehaald. Ik heb veel in Nederland gedoken, maar dat vind ik toch te koud.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12654-018-0007-x.pdf

Marc van Gestel

1. Waarom duiken? - Functie/Organisatie: bestuurder/revalidatiearts Roessingh Concern Sport: duiken. Opvallendste prestatie: “Heb ik niet. Wel veel fantastische ervaringen, zoals midden in een school hamerhaaien zwemmen.” “Tien jaar geleden maakte ik op Bonaire een proefduikje en raakte ik besmet met het virus. Vrij snel heb ik alle vereiste brevetten gehaald. Ik heb veel in Nederland gedoken, maar dat vind ik toch te koud. Hier wordt men al wild als er in de groene soep een garnaaltje of steur langs zwemt. Egypte is plezieriger: heerlijk warm en eindeloos zicht in prachtig blauw water. Vier à vijf weken per jaar ga ik erheen.” 2. Wat is er zo leuk aan? “Je voelt je volledig vrij, je zweeft door het water en ziet fantastisch mooie dieren in hun territorium. Het boeit altijd, is altijd anders. Het duiken onthaast ook, ik ben meteen weg van de dagelijkse dingen. Al moet je altijd opletten, duiken is niet zonder risico. Elke diepte vergt een andere ademhalingstechniek. Het is ook de meeste calorieverbrandende sport. Na een beetje duik ben je zo drie kilo kwijt.” 3. Leert de bestuurder van de duiker? “Veiligheid staat centraal. Vermijdbare risico’s filter ik eruit, ingecalculeerde risico’s neem ik bewust. En net als in de duiksport is transparantie essentieel. Elke bijzonderheid onder water nemen we na afloop door. Zo evalueer ik ook als bestuurder genomen besluiten.” 4. En andersom? “Dan zou ik heel hard moeten nadenken. Nee, voor mij is duiken vooral volledige ontspanning. Soms als ik overdag alsmaar aan het rennen ben, ga ik even zitten en denk ik aan een duik. Een hele mooie staat van de geest is dat: volledig bewust ontspannen. Het is een soort mediteren.” 5. Hoe belangrijk is het duiken? “Heel belangrijk, juist omdat het zo waanzinnig ontspannend is. Een gepensioneerde collega zei me eens: ‘Ik ontdek nu pas dat er een altijd aanwezige basisspanning weg is.’ Dat heb je als werkende bestuurder niet zo in de gaten, maar die basisspanning is er altijd. Met duiken valt die helemaal weg.”


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12654-018-0007-x.pdf

Trix Broekmans. Marc van Gestel, Skipr, 2018, 31-31, DOI: 10.1007/s12654-018-0007-x