Onrust

Nursing, Jun 2018

Samenvatting Niet met 57 jaar, maar op je 60e stoppen met nachtdiensten. Dat is een van de werkgeversvoorstellen voor de cao UMC-onderhandelingen. Sinds januari 2018 zijn de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en de vakbonden met elkaar in gesprek over een nieuwe cao.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41193-018-0083-8.pdf

Onrust

Alexia Hageman - iet met 57 jaar, maar op je 60e stoppen met nachtdiensten. Dat is een van de werkgeversvoorstellen voor de cao UMC-onderhandelingen. Sinds januari 2018 zijn de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en de vakbonden met elkaar in gesprek over een nieuwe cao. Nou gaan die onderhandelingen nooit zonder slag of stoot, maar het nachtdienstcriterium stuit deze keer op wel heel veel verzet. Niet alleen bij de bonden, maar ook bij individuele verpleegkundigen, die hun woedende reacties op dit voorstel postten op Nursing.nl. En terecht. Want de reden voor het voorstel is ook allesbehalve logisch. De werkgeversorganisaties willen de leeftijdsgrens voor de nachtdienst oprekken, zodat de nachtdiensten verdeeld worden over een grotere groep verpleegkundigen. Op dit moment zouden veel nachtdiensten volgens de werkgevers op de schouders van jongeren terechtkomen, wat hen uit de zorg kan ‘jagen’. Want die zouden dat niet kunnen combineren met de zorg voor een gezin. Tsja, je vraagt je soms af wie dit soort voorstellen bedenkt… Ik kan heel veel redenen verzinnen waarom jongeren de zorg verlaten, maar ik geloof niet dat de nachtdienst daar één van is. En al helemaal niet vanwege het gezin. Toegegeven, praktisch is het niet altijd. Maar als je de jonge verpleegkundige met een gezin het gemakkelijk wilt maken, zorg dan voor goede kinderopvang of iets dergelijks. Dat kost geld, ik weet het, maar los het probleem niet op door meer druk te leggen op de


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41193-018-0083-8.pdf

Alexia Hageman. Onrust, Nursing, 2018, 5-5, DOI: 10.1007/s41193-018-0083-8