Vechten

Kinderopvang, Jun 2018

Samenvatting Toen ik ruim dertig jaar geleden begon met kinderen krijgen, was ik panisch bij het idee dat ik twee jongetjes zou krijgen. Ik had visioenen van een kluwen armen en benen, voortdurend gestoei, gevecht, geschreeuw en drukte om me heen.

A PDF file should load here. If you do not see its contents the file may be temporarily unavailable at the journal website or you do not have a PDF plug-in installed and enabled in your browser.

Alternatively, you can download the file locally and open with any standalone PDF reader:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0085-6.pdf

Vechten

0 37 Kinderboeken 1 36 Kids Actief 8 2 Marike Vroom hoofdredacteur Kinderopvang 3 Start-up kluskids 34 Kids Actief Thema: boodschappen - Vechten Toen ik ruim dertig jaar geleden begon met kinderen krijgen, was ik panisch bij het idee dat ik twee jongetjes zou krijgen. Ik had visioenen van een kluwen armen en benen, voortdurend gestoei, gevecht, geschreeuw en drukte om me heen. Toen mijn eerste een meisje bleek te zijn, haalde ik opgelucht adem. Bij de tweede maakte het me niet meer uit, maar dat was ook een meisje. Samen konden zij flink ruzie maken, maar dat ging vooral verbaal. Ik kan me niet heugen dat ik twee vechtende dochters uit elkaar hoefde te halen. Mijn broer daarentegen kreeg twee jongens. In zijn gezin zag ik de taferelen waaraan ik zo?n hekel had. Als je een stoeipartij ziet ontstaan, dan weet je al: dit wordt zo meteen huilen. Dat is precies de reden waarom veel volwassenen ? meestal vrouwen ? het meteen afkappen als jongetjes gaan stoeien. Is dit terecht? Het is voor jongetjes immers belangrijk om te kunnen stoeien en daarmee hun energie kwijt te kunnen. Met wat tips en regels valt dit best in goede banen te leiden. Lees maar ons artikel hierover op pagina 28. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik in gespannen afwachting van de geboorte van mijn eerste kleinzoon. Mijn voornemens: eerst platknuffelen, voorlezen, liedjes zingen ?. Maar als-ie wat groter is, gaan we ook lekker stoeien. Ik kan hem op zijn minst zo stevig kietelen dat hij om genade smeekt. Met deze oma valt best te stoeien. INHOUD 4 Kort en krachtig 8 Proud! Een instrument om samen te reflecteren 11 Dialoog met de pedagoog 12 Kinderen die niet spelen 14 Open deuren op de bso Open deuren of stabiliteit? 16 Peuterparticipatie De mening van jonge kinderen telt ook 19 Dit willen wij Ouders aan het woord 20 Serie Moestuinen Deel 3: het onderhoud 22 PPINK Waarom PPINK hard nodig is 25 Tips om vaders meer te betrekken 27 Column Jacqueline Butti 28 Stoeien of vechten? Waar ligt de grens? 31 Puntje van Pont 32 Stagiaires uit Belgi? Onder de indruk van Nederlandse kinderopvang


This is a preview of a remote PDF: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs41189-018-0085-6.pdf

Marike Vroom. Vechten, Kinderopvang, 2018, 3-3, DOI: 10.1007/s41189-018-0085-6