Dispersal as a means of inbreeding avoidance in a wild bird population
Marta Szulkin
()
0
Ben C. Sheldon
0
0
Edward Grey Institute, Department of Zoology, University of Oxford
,
Oxford OX1 3PS
,
UK
The long-term study of animal populations facilitates detailed analysis of processes otherwise difficult to measure, and whose significance may appear only when a large sample size from many years is available for analysis. For example, inbreeding is a rare event in most natural populations, and therefore many years of data are needed to estimate its effect on fitness. A key behaviour hypothesized to play an important role in avoiding inbreeding is natal dispersal. However, the functional significance of natal dispersal with respect to inbreeding has been much debated but subject to very few empirical tests. We analysed 44 years of data from a wild great tit Parus major population involving over 5000 natal dispersal events within Wytham Woods, UK. Individuals breeding with a relative dispersed over several-fold shorter distances than those outbreeding; within the class of inbreeding birds, increased inbreeding was associated with reduced dispersal distance, for both males and females. This led to a 3.4-fold increase (2.3-5, 95% CI) in the likelihood of close ( fZ0.25) inbreeding relative to the population average when individuals dispersed less than 200 m. In the light of our results, and published evidence showing little support for active inbreeding avoidance in vertebrates, we suggest that dispersal should be considered as a mechanism of prime importance for inbreeding avoidance in wild populations.
1. INTRODUCTION
Natal dispersal, defined as the distance moved by an
individual from its birth place to the site of its first
reproduction (Howard 1960; Greenwood 1980; Clobert
et al. 2001), is a key life-history event with relevance for
many aspects of evolutionary biology, ecology and
conservation biology: it alters gene flow; changes allele
frequencies within and among populations (Clobert et al.
2001) and influences the distribution and abundance of
organisms ( Johnson & Gaines 1990). Three factors are
most often proposed to be important contributors towards
the evolution of dispersal (Gandon & Michalakis 2001).
Dispersal may have evolved in order to reduce competition
between relatives (Hamilton & May 1977), owing to the
temporal variability of the environment (Olivieri et al.
1995; Gandon & Michalakis 1999) or it may function as a
means of inbreeding avoidance. The consequence of
inbreeding, defined as the mating of individuals sharing
ancestors ( Wright 1922), is increased genome-wide
homozygosity. This, in turn, causes inbreeding
depression, which is mediated either through
overdominance (where heterozygous individuals have superior
fitness relative to homozygous equivalents) or most often
due to the expression of deleterious recessive alleles
(Lynch & Walsh 1998; Charlesworth & Charlesworth
1999; Keller & Waller 2002). Thus, in the absence of other
mechanisms of inbreeding avoidance, the act of dispersing
from its natal site may substantially reduce the likelihood
of choosing a related individual for mate.
Many studies have investigated the relationship between
inbreeding and dispersal from a theoretical standpoint
(Bulmer 1973; Bengtsson 1978; Waser et al. 1986;
Motro 1991; Gandon 1999; Perrin & Mazalov 1999,
2000; Roze & Rousset 2005; Guillaume & Perrin 2006).
The outcome of these theoretical studies varies greatly
depending on their initial assumptions. Ultimately, this
leads to a trade-off between simple models with reduced
realism, or complex models where estimating the relative
importance of each parameter and the size of interactions
between them becomes increasingly difficult (Gandon &
Michalakis 2001). Using a game-theoretical approach,
Perrin & Mazalov (1999) emphasized that inbreeding by
itself is unlikely to account for the evolution of dispersal on
its own. Undoubtedly, there is much more to dispersal
than just inbreeding avoidance; the question is not
whether inbreeding affects dispersal or not, but in what
way and by how much (Perrin & Goudet 2001). It is clear
that there is a need for empirical studies that explore the
interplay between inbreeding and dispersal; such tests
should ideally be carried out in a natural setting, where
dispersal is under natural selection.
The number of theoretical studies on inbreeding and
dispersal contrasts markedly with the very few empirical
studies where the costs of inbreeding, and the importance of
dispersal as a mean of inbreeding avoidance, have been
estimated (Greenwood et al. 1978; Schiegg et al. 2006). This
paucity of empirical studies is probably partly due to the fact
that in order to test the relative importance of inbreeding on
the evolution of dispersal, very large numbers of dispersal
events, together with a continuous monitoring of a
population over a long time scale, are required. Greenwood
et al. (1978) explored the relationship between inbreeding
depression and natal dispersal using 11 years of data from
the long-term study of great tits in Wytham Woods.
However, their study did not formally test relationships
between inbreeding and dispersal, and only a limited
number of inbreeding pairs were identified for which natal
dispersal distances could be investigated. The aim of the
present study was to use a much more extensive dataset for
the same population, involving over 5000 dispersal events
recorded over 44 years, to test the relationship between
dispersal and inbreeding at different levels. In a previous
study, we showed that close inbreeding in this population
reduces fitness by 55%, calculated in terms of the number
of fledged grand-offspring relative to an outbred pair
(Szulkin et al. 2007). Here, we demonstrate a strong effect
of limited natal dispersal on the likelihood of inbreeding,
and suggest that dispersal should be considered a
fundamental mechanism of inbreeding avoidance in many
vertebrate species.
2. MATERIAL AND METHODS
(a) Study population
The great tit Parus major is a small hole nesting passerine bird
that has been studied at Wytham Woods (Oxfordshire, UK,
18200 W 518460 N) since 1947 (Perrins 1979). The
population breeds almost exclusively in over 1000 artificial
nestboxes, scattered at variable densities across ca 380 ha of
semi-natural deciduous woodland. The number and location
of nest-boxes throughout the site, as well as the breeding
protocol, have remained fairly constant since 1964; the exact
coordinates of all nest-boxes were digitally mapped in 2005
( Wilkin et al. 2006). Great tit breeding events are identified
by performing regular checks of all nest-boxes in the study
area throughout the breeding season. Nestlings are ringed
15 days after hatching, and parents caught and identified
while feeding young at the nest. Immigration rates into the
population are relatively high, as on average 40% of males and
47% of females breeding in any year within Wytham are born
outside the forest (McCleery et al. 2004); immigrants are
assumed to be (...truncated)